Кметът на Карлово разпореди превантивни мерки срещу COVID -19

Във връзка с установените положителни тестове на територията на страната, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов  свиква на 10 март 2020 година заседание на оперативния щаб на общината.

До момента на територията на община Карлово няма регистриран случай на заразяване с COVID-19.

За превенция на разпространението на остри респираторни заболявания, включително и  възможни случаи на  коронавируса /COVID-19/, кметът на общината със Заповед № РД-139 /09.03.2020 г.  разпореди:

До второ нареждане да се отменят всички обществени събития и масови мероприятия  в общината, включително кинопрожекции, театрални постановки, спортни мероприятия  и др.  в  т. ч. и  събитията на открито.

Музейните обекти да приемат посетители, но без екскурзоводски беседи.

Отменят се всички събития с участието на деца. Временно се преустановява работата на центровете за работа с деца и младежи, както и на клубовете на пенсионера и инвалида.

Всички училища на територията на общината продължават да са в грипна ваканция. Детските градини да работят със засилен контрол на входа за проверка здравословното състояние на децата и персонала.

От 9 март /понеделник/ 2020 г. включително и след края на грипната ваканция на 16 март /понеделник/, като превантивна мярка срещу разпространението на грип, остри респираторни заболявания и възможни случаи на COVID-19, да се преустановят училищните събития, пътувания, екскурзии и посещения на обекти извън учебните заведения на територията на цялата страна, в т.ч. и на културните клубове на пенсионера и самодейните състави към читалищата.

Всички звена на общинската администрация да работят нормално при засилени мерки за безопасност и стриктно спазване  указанията на здравните институции.

Да бъдат отменени до второ нареждане приемните дни на ръководството на община Карлово с граждани.

Да бъде въведен стриктен контрол за спазване Правилника за пропускателния режим в административните сгради на Община Карлово. Обслужването на гражданите да се извършва само в Информационен център, в отдел „Местни данъци и такси“ и в Обреден дом.

Във всички помещения на институциите, които работят с граждани, да се  извършва дезинфекциране по 4 пъти на ден. Препоръчва се във всички обществени сгради, в т.ч. търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да се предприемат мерки за почистване с дезинфектанти 4 пъти дневно.

Управителите на транспортните фирми да предприемат мерки за периодична дезинфекция на транспортните средства.

Кметът на общината разпореди да се осигурят дезинфектанти за детски градини, ясли, училища и обществени сгради.

Препоръчва се на всички граждани да ограничат максимално социалните си контакти, да спазват добра лична хигиена и да следват указанията на здравните институции.

Медиците съветват всички граждани, които имат вирусни симптоми, най-напред да се обадят по телефона на личния си лекар, да изпълняват стриктно неговите указания и да не предприемат посещение в медицински центрове. Граждани, които нямат лични лекари, могат да се свържат по телефона със Регионална здравна инспекция – Пловдив  на  тел. 032 649 000. Гражданите, на които е наложена карантина, трябва стриктно да я спазват.

Граждани и организации могат да задават своите въпроси относно COVID-19 денонощно на телефонен номер 02 807 87 57.

Ръководството на община Карлово призовава гражданите да запазят спокойствие и да се информират от официалните източници.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?