Следвайте ни

Кметът на Банско проговори за израелката от летище Пловдив

viber icon

Зимният ски сезон набързо приключи, а ски пистите в Банско, Пампорово и Боровец бяха спешно затворени, след като 9-годишно британче даде положителна проба за коронавирус. 

Заради случая в курортния град бяха предприети спешни мерки и беше свикан кризисен щаб. 

Според кмета Иван Кадев всички необходими мерки са взети и изпълнени. Те включват затварянето на пистите и ограничаването на достъпа на нови туристи към града. 

По думите му в събота в Банско е имало близо 2200 души от различни държави. Кадев заяви, към момента пребивават 481 души. 

"За съжаление в апартхотелите, където са настанени и британските граждани, има чужди граждани, които са собственици на жилищата и трудно можем да ограничим тяхното присъствие в тях. Има нова заповед на здравното министерство, в която се забранява пристигането и приемането на лица от рисковите държави в т.ч и Великобритания", обясни кметът пред bTV. 

Той подчерта, че тези хора са поставени под карантина и най-вероятно след изтичане на 14-дневния срок ще бъдат тествани отново. Кадев поясни, че има информация къде са тези частни апартаменти, като полицията проверява местата. 

Кметът на Банско обясни, че официална информация за израелски граждани, които са заразени и са били в зимния курорт, не е получавана. По думите му информацията е разпространена в интернет, но въпреки това общината, заедно с полицейските структури, проверява местата, където е упоменато, че са пребивавали.

„Това е било в началото на месеца, между 4 и 9 март, като може и хората, които са били контактни с израелските граждани, също да са си тръгнали“, допълни кметът.

Хотелите също спряха да работят. Хотелиерът Малин Бистрин заяви, че голяма част от хотелите са осъзнали тежестта и отправения от Националния щаб призив за затваряне. 

По думите му заповедта е изпълнена на 100%, но все още има туристи, които са пристигнали и са по хотелите, и трябва да положат максимално бързи усилия да бъдат изведени от границите на страната.

„Те са от рискови страни и някои от тях могат да бъдат забелязани да се разхождат по улиците. Трябва да се спазват строгите правила, които са въведени“, допълни той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?