Следвайте ни

Китайската "КоронаВак" с 99% ефикасност без странични ефекти

viber icon

Изследване на университета Джелал Бяйар в западната провинция Маниса, Турция, доказа, че "КоронаВак", неактивна ваксина, разработена от китайската компания Синовак, повишава имунитета с 99% срещу COVID-19. Изследването посочва, че максималното създаване на антитела се постига, когато се прилагат две дози от ваксината.

"КоронаВак" е основната ваксина, приложена в Турция, от началото на ваксинацията, от средата на януари. Повече от 10,55 млн. души са получили първите дози ваксини, а над 7,41 млн. са получили и втора игла. Близо 9 на сто от населението е ваксинирано.  

Изследването на университета е най-изчерпателното по рода си за китайската ваксина в страната. Между 11 януари и 18 март изследователите проведоха тестове сред 1053 души без антитела срещу SARS-CoV-2. Всички са били здравни работници, които получиха приоритет в кампанията за ваксинация в страната.

Професор Синем Акчалъ, една от изследователите, каза, че изследването продължава, защото искат да видят колко дълго нивата на антитела преобладават сред ваксинираните. 

Д-р Шебнем Шенло Акар, друг изследовател, каза, че при всички участници „след първата доза степента на генериране на антитела е 25%, но се повиши до над 97% (99% за жените) след втората доза“. Тя добави обаче, че са необходими повече проучвания, за да бъде сигурно дали полът е играл роля в ефикасността на ваксината.“, подчерта тя. Акар каза, че високите нива на антитела не означават, че ваксината осигурява 100% защита и хората трябва да се придържат към защитни мерки дори след ваксинацията. Но ваксината на 100% предпазва от хоспитализация. 

Проучването също така установява много нисък процент на странични ефекти сред ваксинираните. Честотата на хората, страдащи от леки странични ефекти като болка в мястото, където се прилага ваксината и главоболие е под 25%. „Сериозните нежелани реакции са под 1%“, казват изследователите.

Възходящата тенденция на драстично нарастване на Covid-19 случаите продължи и в сряда.  Турция отчете 54 740 нови дневни случаи на коронавирус, показват данните на министерството на здравеопазването. Това е с близо 5 хил. повече от вчера и е най-високият брой за един ден от началото на пандемията.

Страната отчете и 276 смъртни случая през последните 24 часа, което е най-високото ниво от началото на пандемията, като броя на жертви на Covid-19 достигна 32 943 души. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?