Следвайте ни

Китайска ваксина с "убит" вирус на COVID-19 достигна 83,5% ефективност

viber icon

Две дози CoronaVac – ваксината на китайската компания „Синовак“, стигат, за да се достигне 83,5% защита срещу COVID-19, сочи проучване, резултатите от което бяха публикувани вчера в сп. „The Lancet“.

В мащабното тестване на ефикасността ѝ, чиято трета фаза се проведе в Турция от септември 2020 г. до януари 2021 г., се включиха 10 000 доброволци на възраст между 18 и 59 години. В рамките на 14 дни всички участници са инжектирани с две дози от инактивираната ваксина (с убит вирус) на „Синовак“, съобщава Радио Китай.

Междинните данни от проучването показват, че ваксината е безопасна и предизвиква силен имунен отговор. Повечето от докладваните нежелани ефекти са леки, например умора, болка на мястото на инжекцията и болки в мускулите в рамките на седем дни след инжектирането. В периода на проучването не са регистрирани тежки неблагоприятни ефекти.

CoronaVac, която може да се съхранява и транспортира при температура от 2 до 8 градуса по Целзий, бе одобрена за спешна употреба в повече от 20 държави. Ваксината бе в трета фаза от клиничните изпитвания от средата на 2020 г. в Бразилия, Индонезия, Чили и Турция.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

никога

никога

10.07.2021 | 08:43

няма да си сложа кпродукт направен от тези убийци гнусни китайци дето пуснаха биооръжието си и убиха на 4 милиона и повече . Дано умрат до крак жълтите проклети!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?