Следвайте ни

Китай може да произвежда ваксини в Турция

viber icon

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа покани китайската компания Синовак да инвестира в страната за масово производство на ваксини. 


Коджа, който проведе видеоконференция с висши служители в Синовак, заяви, че вярва, че може да се разработи добър модел на сътрудничество между компанията и страната му. 


Турски медии заявиха, че от компанията Синовак, която разработи първата Covid-19 ваксина, използвана в Турция, са проявили голям интерес и в най-скоро време делегация ще пристигне за разговори в Анкара. 

 

Тази ваксина беше първата, прилагана в страната първо на на здравните работници. Едва по-късно Турция успя да получи ваксината на Пфайзер-Бионтек и тя стана втората прилагана в страната. 


Министерството на здравеопазването заяви в изявление в неделя, че Koджa е подчертал важността на глобалното сътрудничество срещу пандемията. „Каня ви да инвестирате в Турция за производство на ваксини и да издигнете нашето сътрудничество на друго ниво. Министерството на здравеопазването е готово да предложи подкрепа за вашите инвестиции. Ние отдаваме значение на производството на ваксини, предимно на ваксината срещу COVID-19, но също така и на съвместно производство на други ваксини срещу грип и хепатит А“, заяви Koджa. Министърът заяви, че биха могли да разработят и модел за сътрудничество за масово производство на местно произведена турска неактивна ваксина, която в момента е във фаза 3. "По този начин вашата компания ще увеличи своя пазарен дял, докато Турция ще извърши трансфер на технологии", каза той. На срещата ръководителите на Синовак заявиха, че ще изпратят техническа делегация в Турция, за да обсъдят методите за сътрудничество. Те изразиха ангажимент да създадат местно производствено съоръжение в Турция и да увеличат „капацитета за сътрудничество с турски учени“. Те също така изразиха интерес към съдействие за проследяване на нови варианти в Турция и доставка на повече ваксини в страната, "за да се доближим до края на пандемията."

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?