71

Китай бие тревога: COVID се завръща с рекорден брой заразени

Китай съобщи днес за рекорден брой случаи на COVID от близо три години - повишение, което накара властите да наредят затварянето на училища и ресторанти, а много служители са приканени да работят дистанционно, предаде Франс прес.

Двадесет и два милионната столица, регистрирала в неделя 621 нови местни случая, преброи днес 1438 - рекорд от началото на пандемията.

Общият брой новозаразени в страната, включително пристигнали от чужбина, надхвърля вече 28 000 според здравните власти. Най-силно засегнати са южната провинция Гуандун и югозападният град Чонкин.

Китай е последната голяма икономика в света, прилагаща строга здравна политика, наречена "нулев COVID", която предвижда всички възможни мерки, за да се възпрепятстват нови заразявания и смъртни случаи, например локдауни веднага след откриването на нови случаи, карантини за хората с позитивен тест и почти всекидневни тестове за населението.

Тази стратегия бе ефикасна на първо време, но изглежда издиша с появата на нови варианти и нанася тежък удар на икономиката, изолирайки Китай от останалия свят.

Трима възрастни жители на Пекин с придружаващи диагнози починаха от ковид през уикенда - първите регистрирани смъртни случаи, свързани с вируса, от месец май насам.

Столичните власти вероятно се стремят да избегнат за момента строг локдаун като този в Шанхай през пролетта, но все пак засилиха санитарните мерки през последните дни.

Близо 600 зони в Пекин, по-специално жилищни райони, се разглеждат като "високорискови", което задължава жителите им да си стоят у дома или да бъдат насочени към карантинни центрове.

Опашките пред уличните центрове за тестване стават все по-дълги, тъй като за влизане на повечето обществени места се изисква отрицателен тест, направен през последното денонощие.

На 11 ноември обаче китайското правителство обяви редица решения, смекчаващи политиката за "нулев COVID", включително намали срока на карантината за пристигащи от чужбина.

Миналата седмица редица градове в Китай спряха масовото тестване, но някои от тях после го въведоха отново - това показва колко е трудно да се контролира по-заразният вариант Омикрон.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Ваня

Ваня

22.11.2022 | 16:12

Не е истина просто каква шизофрения, но хората за всичко сме си виновни. Има ли добра почва ще ни разкажат играта, както си искат.

Отговори
2 1
До Ваня

До Ваня

22.11.2022 | 16:33

Явно все още има т ъпанари като теб! Не успя ли някой твой близък да почине? Ганьо е о лигофрен и само като му се случи лично на него вярва.

Отговори
2 0
Аржентина

Аржентина

22.11.2022 | 15:02

Ние бием тревога че арабите ни еббъъъ маматъ

Отговори
2 2
Ани

Ани

22.11.2022 | 12:50

Няма как и къде да продадат произведеното и трябва по някакъв начин да ограничат производството и икономическият растеж. След печетенето на евро покупателната способност е паднала и трябва някакво решение, но не може да бъде казано в прав текст.

Отговори
6 2
гагарин

гагарин

22.11.2022 | 11:56

Китай бие тревоги аз бия гаджета кой за квото е учил

Отговори
6 3
Мда

Мда

22.11.2022 | 11:55

Бие тревогата за овчато стадо, хората с критично мислене няма как да подлъжете, ЕВТИНА ПРОПАГАНДА

Отговори
7 3
До Мда

До Мда

22.11.2022 | 16:34

Т ъп с еляк с две мозъчни гънки. Една за ядене и една за кенефа.

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?