Следвайте ни

Картата почервеня! Вижте колко станаха рисковите зони

viber icon

Картата на България става все по-червена. Още три области преминаха прага заразени, с което се наредиха сред най-опасните зони. Това са Кюстендил, Русе и Разград. А от днес Велико Търново вече е във втората степен - оранжева зона.
 
COVID огнището в Кюстендил отново се активизира. След затишието през летните месеци, в последните няколко дни в областта броят на заразените расте неудържимо. Област Кюстендил е в червената зона със 123 заразени на 100 хиляди души. Най-много са в Дупница - 71, 48 са в Кюстендил. Нощните заведения в Кюстендил вече са затворени. В болниците в областта засега легла в COVID отделенията има, но непрекъснато постъпват пациенти със симптоми на коронавирус.

„5-6 души, които са в стаи за изолация, на които  им е по-тежко състоянието, но изчакват в болница положителния си резултат, ако има такъв, но лечението им продължава от първия момент на постъпване в болницата. Имаме и 12 души, които в момента лежат с пневмония, усложнени с дихателна недостатъчност”, обясни д-р Александър Величков, директор на МБАЛ Кюстендил.

В болницата в Кюстендил няма заразени медици. Лекарите правят всичко възможно да има кой да посреща пациентите 24 часа в денонощието.

„Всички са притеснени, напрегнати, тревожни. Единствено се надяваме персоналът да не излезне под карантина или, недай си Боже, да се разболеят, защото дефицитът на кадри веднага ще утежни ситуацията много”, смята д-р Величков.

В Кюстендил започват масови проверки в заведения и спортни зали, за да е сигурно, че мерките срещу коронавируса се спазват от всички.

Рисковите области въведоха допълнителни ограничения, за да не се допусне неконтролируемо нарастване на заразените. Ето някои от тях:

За ограничаване на разпространението на коронавируса в Пловдив Областният кризисен щаб препоръчва на хранителните и нехранителните магазини да въведат строг пропускателен режим за гражданите и да гарантират спазване на противоепидемичните мерки. Щабът съветва търговските обекти да въведат удължено работно време с цел разреждане на потока от клиенти. Ресторантите могат да работят при запълване на капацитета си до 50% и максимум шест души на маса, а нощните заведения - до четири души на маса. На община Пловдив се препоръчва да се увеличат автобусите в пиковите часове, за да се избегне струпването на пътници.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ковид паника

Ковид паника

27.10.2020 | 23:45

Уж беше грипно вирусче.....сега цветни зони?? Това сценарий за филм ли е?

Отговори
0 3
Sergei

Sergei

27.10.2020 | 23:06

Exa

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?