46

Кардиохирург обясни по кои симптоми ще познаем Омикрон

Кардиохирургът и кандидат на медицинските науки Алексей Федоров на страницата си във Facebook сподели интересен пост за скока в заболеваемостта от COVID-19, как щамът на Омикрон се различава от другите варианти на коронавирус и какви симптоми са най-чести при пациентите. 

 „Най-значимата разлика между омикронната буря и началото на предишните вълни е големият брой повторно болни хора.

Тези, които са се разболели през 2020-2021 г., отново получават клинични симптоми и положителен PCR. Преди Нова година това беше по-скоро изключение от правилото", пише лекарят.

По думите на специалиста в момента е болен голям брой медицински персонал. При много от заразените с щама Омикрон заболяването протича като "обичаен грип". Новият вариант на коронавируса причинява пневмония, но "много по-рядко от неговите предшественици".

"Има случаи на пневмония, но е трудно да се разграничи, че е омикрон или останки от делта варианта. Като цяло протича като грип", отговори Федоров на един от въпросите в коментарите.

Симптомите включват възпалено гърло и главоболие, както и стомашно-чревни проблеми:

"Мога да добавя и чревни проблеми към симптомите, много имат болка, метеоризъм, диария. При определена част от болните се наблюдава температура не по-висока от 37,5 и лека отпадналост, хрема", цитира Zdrave.to.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?