Следвайте ни

Карантинирането на заразени и контактни в Пловдив - непосилна мисия

viber icon

Докато епидемията от коронавирус поставя все по-стряскащи рекорди у нас, издирването навреме на заразените и контактните с тях се превръща в непосилна мисия. На хартия контролът е грижа на здравните инспекции, които могат да разчитат и на съдействието на полицията за спазването на карантината и предписаните мерки.

На практика обаче малобройните служители на РЗИ не смогват да се справят с лавината от новозаразени. В област Пловдив през последните седмици те се движат между 200 и 400 души. Според протоколa здравната инспекция трябва да уведоми инфектираните до 24 часа след излизане на положителния тест. След това трябва да се разнесат и предписания по адресите, с които ги уведомяват, че започва да тече карантинният период. За болния той е от датата на положителния PCR тест и е в рамките на 14 дни. А за контактните му лица трябва да се изолират за 10 дни от последния контакт с болния. На теория организацията звучи повече от добре, но на практика картината е доста плашеща. И ако усилията на държавата да стабилизира медицинския фронт срещу ковид като кадри и пари е видим, то здравните инспекции се превръщат в ахилесова пета на битката със заразата. 

В РЗИ - Пловдив дори шофьорите били мобилизирани да звънят на хората с положителни проби,

научи „Марица“. Въпреки това често обажданията ставали в рамките на няколко дни след излизане на теста. Не били рядкост и случаите, в които пловдивчани сами търсили здравната инспекция, за да питат какво да правят, след като са пипнали вируса.

„На третия ден след излизането на положителен резултат от PСR тест никой не ми се беше обадил и аз сам започнах да звъня. Телефонът все даваше заето. Накрая все пак се свързах с РЗИ. Аз така или иначе се бях карантинирал преди теста и нямах намерение да излизам, но ми беше важно да се свържа с тях, защото личният ми лекар каза, че за да ми издаде болничен лист, трябва да имам предписание. Обясни ми, че то се връчва лично, но аз го получих по имейл ден след обаждането ми. Вече е девети ден от карантината, но полиция не е дошла на проверка нито на мен, нито на контактните ми лица“, обясни пред „Марица“ 30-годишен пловдивчанин.

По-фрапиращ е случаят на Искра, чиято 10-дневна карантина като контактно лице на майка й, която е диагностицирана с коронавирус, изтича, но

тя така и не получава обаждане от здравната инспекция, че е потенциален носител на заразата

и не трябва да излиза. 

Все по-големият размах на епидемията е съпроводен с драстично занижаване на контрола. Ивайло, който е от първата вълна инфектирани в Пловдив, си спомня, че през май мерките са се прилагали много по-стриктно. По време на карантината му полицейски патрул спира под терасата му и го кара да се покаже. „Помолиха ме да си кажа имената и си заминаха. Повече не ме посетиха. Когато се тествах в Инфекциозна клиника, пред мен имаше мъж, който беше дошъл да си прави повторен тест. Той разказваше как излизал и не спазвал карантината“, обясни Ивайло. Неговият случай разкрива и друга пробойна в системата. Мъжът живее заедно с баща си, майка си и баба си, но родителят му не е сложен под карантина. Причината е, че по документи той не се води на същия адрес.

 Бащата на Ивайло обаче е шофьор в градския транспорт и докато синът му боледува, продължава да изпълнява курсове

Проявени симптоми на коронавирус засега няма. Липсата на сериозен контрол и разчитането само на самосъзнанието на заразените е като игра на руска рулетка, предупреждават медици. Много поставени под карантина излизат навън, оправдавайки се, че е било съвсем за кратко - до магазина, да разходят кучето или да си купят вестник. Рискът от подобно поведение обаче е огромен. Излизат с оправданието „ходих до магазина, какво толкова е станало“, а съседите им дори и не разбират, че те са заразени. Затова по-възрастните ​българи предлагат реанимирането на една отдавна забравена практика от времето на социализма. Тогава на семействата под карантина на вратата са се лепели бележки с червен кръст и надпис „Внимание - карантина“. Пишело е и от какво е болен и докога не трябва да се домогва до входната врата.

Засега обаче идеята се смята за твърде драстична и неприемлива. 

 

Здравната инспекция в Пловдив:

Нямаме пропуснат случай, но лабораториите бавят данните

Румен Златански

"Досега не сме имали нито един случай да пропуснем пациенти с коронавирус. Има, разбира се, много често забавяния, но това се дължи на ненавремното публикуване на информацията от лабораториите или болниците". Това заявиха категорично пред "Марица" от РЗИ-Пловдив, където признават, че с увеличаването на заразените натоварването на служителите расте постоянно.

Въпреки напредъка на технологиите се оказало, че все още има хора не само без интернет, но и без  лични, дори и домашни телефони. Това създава сериозни проблеми пред здравните инспектори. Те се свързват с личните лекари, за да установят чрез тях връзка със заразените. Ако и чрез джипитата не могат да го открият, разчитат на полицията. 

 Друг голям проблем е, когато лабораториите не качат навреме резултатите от тестването за пациенти за COVID-19. Хората очакват данните в Националната информационна система и се изнервят, когато те се забавят. За това от РЗИ изпращат регулярно писма до лабораториите и болниците да вкарват навреме резултатите от пробите. Ако в дадена фирма се установи, че има нейни служители с коронавирус, от РЗИ веднага се свързват с ръководството и хората с положителни резултати, за да им дадат наставления. След това епидемиолозите преценяват кого да сложат под карантина и кого не.

 Може да се стигне до затваряне на фирма за определено време, ако всичките й служители са заразени с COVID-19. Такъв е бил случаят през лятото  с офис на голяма банка, който е бил затворен за десет дни.

Много собственици или шефове на фирми не са наясно, че е тяхно задължение да дезинфекцират работните помещения при поява на заразен сред персонала.  Ако  линейка откара от дома му човек с положителна проба, входът и асансьорът трябва да бъдат обработени със съответните препарати от фирма, наета от отговорниците за етажната собственост. Семейството на заразения пък трябва да дезинфекцира жилището. 

От здравната инспекция следят стриктно големите фирми като ЕВН, КАТ и други за заболели, като се разчита и на ръководствата им за съдействие. Наскоро във ВиК са установени трима служители с коронавирус. Проведени са разговори с тях, с техните началници, колеги и близки. В  най-скоро време ще се реши кои техни колеги и близки ще излязат под карантина, както и къде ще се проведе дезинфекция. За проверки в дискотеките, нощните клубове и други места, където се събират много хора, служителите на РЗИ разчитат на съдействието на полицията. Инспектира се всеки сигнал, дори и анонимен, за неспазвани на защитните мерки, уверяват от здравната инспекция.

 

Шефът на пловдивската полиция ст. комисар Йордан Рогачев:

Контролът е всекидневен, през март беше по-трудно

Тони Михайлов

Пловдивската полиция продължава да контролира поведението на карантинираните на територията на града и региона. Това каза пред „Марица“ директорът старши комисар Йордан Рогачев. Той посочи, че контролът е всекидневен и повсеместен.

„Всяка сутрин провеждаме оперативка по телефона с началниците на всички районни полицейски управления в Пловдив и региона. Докладват ми ежедневно колко са карантинираните лица на територията на съответното РУ, колко вече са освободени и колко проверки за спазване на наложена от РЗИ изолация са извършени“, коментира Рогачев.

На въпрос дали униформените успяват да смогнат да посещават и да контролират карантинираните, шефът на полицията отговори, че се справят с нелеката задача. „Карантинираните не са чак толкова много. Има ги, но ситуацията не е като през март, когато бяха доста“, добави Рогачев.

Под чертата обаче остават хора със симптоми, които не искат да си направят PCR тест, защото ги грози карантина. Така те се шляят свободно и предават заразата на всичките си контактни. Контрол над такива лица няма, пък и постъпката им е трудно доказуема.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Кочо

Кочо

18.11.2020 | 12:02

Няма пропуснат случай от лабораториите - абсолютна лъжа. Лично аз имам познат, който е болен, но лабораторията "забравила" да извести РЗИ, вследствие на което никой не го проверява. Слава богу, че сам си е наложил карантина и не ходи никъде, но това не е единичен случай. Освен това от РЗИ сега им се налага наистина да работят и се вижда, че след толкова години безсмислено висене на по кафенце в офисите и канцелариите им са забравили какво значи това.

Отговори
3 0
не само маски

не само маски

18.11.2020 | 10:53

Пълен хаос с управлението на пандемията! Това европейско здравеопазване ли е? Защо у нас все още няма единни протоколи за действие при заразяване или съмнение за заразяване с КОВИД 19 ? Хората се чудят къде и на кого да се обадят! Защо при над 40% положителни PCR тестове в страната се готвим отново да пуснем учениците в училищата? Вижте реакциите на съседните страни, на страните от ЕС, на Израел! А тук "борим" пандемията с пожелания!

Отговори
5 1
Ник

Ник

18.11.2020 | 10:32

Не поради отказ от карантина не се тестват хората. Поради ЛИПСА НА ПАРИ да го сторят не го правят - за доста хора сума от 110-150 лв. е наистина непосилна. Къде е тук държавата, която се прави, че пази гражданите си, а всъщност просто подпомага бизнеса на лабораториите!

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?