Следвайте ни

Каназирева: Няма да позволя да се връщат пациенти

viber icon

Три жени от Дома за лица с физически увреждани в с. Джурково са с положителни проби за COVID-19 . Те бяха  настанени в вчера в Инфекциозна клиника на УМБАЛ “Свети Георги“ в Пловдив, след като им бе отказана хоспитализация от МБАЛ Асеновград.

Това съобщи областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева след извършената днес проверка  по случая и проведена  среща с  директора   на здравното заведение д-р Иван Червенков. 


Жените са на възраст между 30 и 40 години и в момента са в добро състояние. В Дома се извършава пълно епидемиологично проучване. Дадени са указания . Взети са проби на всички 40 обитатели , както и на медицинския и обслужващ персонал. Близо 60-те проби се очакват най- късно утре следобед.  Ако бъдат установени други случаи на коронавирус, те ще бъдат настанени в МБАЛ „Асеновград“. 


„Инициирах тази среща, защото за мен най-важното, в качеството ми на председател на Областния щаб, е преди есенно-зимния сезон  всички организационни проблеми на територията на област Пловдив, да бъдат изчистени и да имаме готовност за всяка една ситуация. Асеновградската болница е с едно от най-добрите отделения. В конкретния случаи е станало разминаване в информацията  и лоша комуникация между екипите.

По заповед на министъра на здравеопазването леглата за коронавирус, които трябва да бъдат разкрити тук са 22 - за средно тежки случаи и 6 за интензивно лечение. В деня, когато не са приети пациентите от Дома е имало 7 хоспитализирани. Моят апел е това повече да не се случва. Категорично, не може да не се отказва на Спешна помощ  преглед и приемане на пациенти при наличие на свободни легла, коментира областният управител.


Директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева допълни, че в случая говорим за недоразумение, но казуса е и етичен, защото става за хора с проблеми и увреждания. Относно мерките в дома, заяви, че всичко, което е било нужно вече е направено.„Ние трябва да осигурим в Дома наблюдение от лекар и медицински сестри и при утежнено състояние веднага пациентите да бъдат хоспитализирани тук в болницата, така че да няма повече недоразумения, допълни д-р Танчева. 


Директорът на болницата д-р Червенков от своя страна обясни, че е бил уведомен за съмнителните за коронавирус пациенти от Джурково и е разпоредил да бъдат прегледани в спешното отделение. Той потвърди, че в отделението има  22 легла, като осем  от стаите са  по две легла и  отделен санитарен възел. 
„Явно обаче се е получило недоразумение  между началника на отделението, който отговаря за тези пациенти и екипите на Спешна помощ , които са побързали да настанят пациентите някъде другаде на територията на областта. Може би водени  от факта, че ще бъдат смесени пациенти с доказан Ковид и такива, които пристигат като съмнителни, лекарите не са си позволили да направи разместване и да ги съберат, но по принцип е имало свободни легла, допълни д-р Червенков. Той бе категоричен, че болницата ще продължи да приема и лекува пациенти с коронавирус както и че се прави всичко възможно да се разделят потоците и да не става сместване на пациенти. 


„ Имаме достатъчно много открити отделения – и в Пловдив, и в Асеновград, и в Карлово. Пациенти не може да се връщат. Ще се проверява всеки един сигнал, заключи областният управител.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?