49
Следвайте ни

Какво се знае за Делта плюс и по-опасен ли е от COVID-19

viber icon

Появи се нов вариант на коронавируса. Мутацията, наричана Делта плюс, е тръгнала от Великобритания и вече се разпространява и в други европейски държави. По-опасен ли е този вариант и какво се знае дотук разказва Deutsche Welle. 

По-опасен ли е от Делта?

Вариантът AY.4.2 на мутацията Делта, известен още под името Делта плюс, за пръв път беше регистриран във Великобритания още през юни тази година. И до днес този мутирал вариант е най-разпространен тъкмо във Великобритания. Според експертния портал CoV-Lineages досега Делта плюс е бил диагностициран у 20 000 души. В момента обаче броят на новите зарази във Великобритания бързо расте - около 40 000 дневно. И изобщо не е ясно колко от новозаразените са инфектирани с Делта плюс. Британските здравни власти смятат, че делът им възлиза на около 6% от всички заразени.

Делта плюс вече се разпространява и в други държави. В Дания са регистрирани 230 случая, в Германия - 280, а в редица други европейски държави числата засега са двуцифрени. Извън Европа случаи на зараза с Делта плюс има още в Израел, САЩ, Канада и Япония, но засега числата там са ниски. Възможно е все пак и в тези държави вирусът да се разпространява повече, отколкото показват изследванията.

За новата мутация не е доказано, че е по-опасна от Делта. Но и при нея особено застрашени са по-възрастните хора, при които заболяването протича тежко. Британските здравни служби предупреждават обаче, че вариантът Делта плюс е с около 10% по-заразен от Делта. За сравнение: вариантите Алфа и Делта бяха с цели 60% по-заразни в сравнение с първия коронавирус, който тръгна от Ухан и предизвика пандемия по целия свят.

В Германия специализираният институт „Роберт Кох“ непрекъснато предупреждава, че за сигурна имунна защита срещу Делта мутацията човек трябва да се подложи на пълна ваксинация.

Засега без собствена буква от гръцката азбука

Новият вариант се отличава с две мутации на спайк-протеина, известни като A222V и Y145H. Именно те са „виновни“ за леко повишената заразност на Делта плюс. Но тези мутации на спайк-протеина са известни и от предишни мутации на коронавируса.

На фона на всичко това вариантът Делта плюс засега не предизвиква сериозна загриженост у експертите от Световната здравна организация (СЗО). Затова и AY.4.2 досега не е получил собствена буква от гръцката азбука. Собствено име вариантът би получил едва тогава, когато СЗО го определи като „обект на загриженост“ или „обект на интерес“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

чялгарче малко - останало тъпо - жалко

чялгарче малко - останало тъпо - жалко

26.10.2021 | 22:23

А сега задачка, за да определим кой е прост и кой се прави на умен. Чакам отговорите Ви. Лодка със скорост равна на тази на течението на реката изминава даден път по течението за 1 час. За колко време ще се върне по обратния път?

Отговори
0 0
чялгарче малко - останало тъпо - жалко

чялгарче малко - останало тъпо - жалко

26.10.2021 | 22:22

Това е картинка и не е от микроскоп, но ти дали изобщо си виждал мокроскоп?

Отговори
0 0
Много е хубав вирус .

Много е хубав вирус .

26.10.2021 | 17:09

Снимката е яка. Хубав микроскоп . Сигурно тоя вирус може на 3Д принтер да си го пусне човек . Дали ако се срещнат делта + и делта няма да гръмнат? Ама е хубав на снимката , много цветен , свеж вирус . Не е като другите сив , скучен . Тоя хваща окото . Като киндер сюрприз е .

Отговори
5 1
СЗК

СЗК

26.10.2021 | 16:40

СЗК - световната здравна каса на чичко Бил.

Отговори
4 1
Ето го

Ето го

26.10.2021 | 16:40

Ето го вируса, на снимката, изолиран. Същия е.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?