Следвайте ни

Какво се случва? Двойна зараза грип и COVID-19 връхлетя София

viber icon

За първи път в София са установени пациенти, заразени едновременно с COVID-19 и сезонен грип. Това оповести проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог в "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда". До момента подобни случаи не бяха известни.


"На 11, 12 и 16 ноември във вирусологичната лаборатория на "Токуда" изолирах трима души с комбинирани инфекции - грип А и COVID, както и грип B и COVID. Tова стана с мултиплексен PCR тест, с който едновременно се определят грип А, грип В и COVID.


Отделно от друг човек пък изолирах само грип В, така, че вече имаме и грип", обясни проф. Аргирова, която беше част от бившия Медицинския експертен съвет към правителството, информира Дневник.

Така в страната вече циркулират и сезонните грипове, а начинът на заразяване с тях е същият като с коронавирус - предават се по въздушно-капков път. Все още е рано да се каже как протича заболяването в случаите, когато човек е заразен с грип и коронавирус. Проф. Аргирова уточнява, че положителните проби са от хора, отишли да се изследват по свое желание. Те били в задоволително общо състояние.

Аргирова обяснява също така, че не може да се прогнозира дали ще има грипна вълна през тази година. Обикновено това се случва в края на януари и началото на февруари. Предвид мерките, наложени в борбата с коронавируса, е възможно случаите през този зимен сезон все пак да са по-малко.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Срам

Срам

17.11.2020 | 15:52

И липсващите строги мерки са абсолютна безотговорност! Сега ще има още по-голямо заразяване,защото учениците се скъсаха да обикалят и да се събират по парковете. Без маски,на групи. Не е ли време някой да вземе да помисли за учители,лекари? Явно политиците няма да са,защото идат избори.който от тях се разболя,беше в болница,обгрижван. А обикновения човек ще мре по линейките.

Отговори
7 3
политика

политика

17.11.2020 | 14:38

Пускането на учениците отново в клас е безотговорност и несъобразяване с мнението на медиците-експерти! Никой учител не е длъжен да работи при тези крайно опасни за здравето и живота му условия!

Отговори
12 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?