49
Следвайте ни

Какво е дългосрочен COVID-19? Ето определението на СЗО

viber icon

За първи път Световната здравна организация (СЗО) въведе определение за „постковид състояние на пациента“, наричано още „продължителен COVID-19“ и „дългосрочен COVID-19“, пише dariknews.bg.

В публикуван днес бюлетин се обяснява, че симптоми, като умора, задух и когнитивна дисфункция, които се появяват три месеца след началото на заболяването, продължават поне два месеца и „не могат да бъдат обяснени с алтернативни диагнози“.


От СЗО уточняват, че дадените от експертите определения „варират“ и това затруднява "изследванията и разработването на клинична политика". В тази връзка 17 експерти от работната група на СЗО проведоха широки консултации, в които участваха професионалисти, пациенти и служители на организацията, за да предложат консенсусно определение.

Резултатът от работата беше следното определение: „Постковидното състояние се проявява при хора с анамнеза за вероятно или потвърдено заразяване със SARS-CoV-2, обикновено три месеца след началото на COVID-19, със симптоми, които продължават поне два месеца и не може да се обясни с алтернативни диагнози ".


Експертите подчертават, че „обикновено симптомите включват умора, задух, когнитивна дисфункция, но и други“, и това оказва влияние върху ежедневието. В същото време симптомите могат „да започнат да се проявяват отново след възстановяване от остър COVID-19 или да продължат след първоначалното заболяване“. Освен това симптомите могат да се променят с течение на времето, да намаляват и увеличават или да изчезват и да се появяват отново.

Както е отбелязано в информационния бюлетин на СЗО, повечето пациенти след „остър COVID-19“ се връщат към нормалния живот, но друга част от преболедувалите се оплакват от здравословни проблеми. Точното съотношение между едните и другите не е известно, но, според получените резултати от проучването, около 10-20% от пациентите с COVID-19 се сблъскват с тези симптоми в продължение на седмици и месеци след острата инфекция със SARS-CoV-2.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Така става

Така става

08.10.2021 | 11:23

Когато влезеш в болница, изгорят ти белия дроб с кислород и след това оживееш

Отговори
1 0
Подпирам спициалисти

Подпирам спициалисти

07.10.2021 | 19:15

Ми тя и баба ми га копа царцата са задъхва даже съ пути и кашля Въпроса е дали трябва да фърли мотиката и да стане минимум Общински съветник или съветник по икономическите въпроси на другаря Ротшилд та да не се задъхва пути и кашля от прахоляка кърски Моля да ми отговори математик или поне гурме готвач от Мастер шеф По изключение приемам и мнения на оператор на биоологична единица или стругар осми разряд Опирам се на учени и специалисти и даже съ подпирам Тия от СЗО всички са меки бастуни

Отговори
3 3
До функционално неграмотния

До функционално неграмотния

07.10.2021 | 19:23

Тичай за буквар и след това до спешното.

Отговори
2 3
ей тъпо трол

ей тъпо трол

08.10.2021 | 07:50

що не си бръкнеш някъде в гъза а?!

Отговори
0 1
Важното е

Важното е

07.10.2021 | 18:54

Че 4 държави забраниха използването на Янсен . Надявам се скоро и другите така наречени ваксини да почват да показват страничните си ефекти .

Отговори
3 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?