49
Следвайте ни

Какви са разликите между трите вида ваксини срещу COVID-19

viber icon

Здравното министерство публикува в официалната си Фейсбук страница текст, с който разяснява каква е  разликата между ваксините срещу COVID-19.

Трите вида ваксини са разработени на базата на различни технологии:

иРНК - тези ваксини обучават нашите клетки как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор ни предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. иРНК са ваксините на "Пфайзер" и "Модерна".

аденовирусни - след като бъде приложена, ваксината доставя в организма ни ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. спайк протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на "Астра Зенека" и на "Янсен", както и руската "Спутник", която към момента се разглежда от EMA.

антигенни - използва се антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такива са ваксините на "Новавакс" и "Санофи", които понастоящем се оценяват от EMA.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Хелоу мънкита

Хелоу мънкита

28.10.2021 | 22:05

Първо бе маумуната После останаха маймуните който се боцкат да не хване Кромида или Чесъна Ама пак маймуни бе

Отговори
1 0
конспирация

конспирация

28.10.2021 | 20:51

Първо бе КОВИД, а после ваксината. Ако някой иска да те убие, ще го направи с първото, а с ваксината, ако си плащаш ще ти разреши да живееш. Логиката сочи, че ще оцелеят ваксинираните

Отговори
1 1
Приликите

Приликите

28.10.2021 | 15:05

А приликите са за всички:експериментални(пробни) с неясни странични ефекти но пък смело за всички.

Отговори
9 6
Те в САЩ

Те в САЩ

28.10.2021 | 14:35

Нямат фармацевтично лоби . Хич . Какво са едни десетки милиарди евро , долари . Нищо пари . Ето сага понеже били п0чинали от ковид сто и няколко деца , а дали е така кой ще каже . Ще дупчат всички деца . Няма ала бала . И понеже това не е търговия , а мислят за здравето на американците сега ще ги подсилват с 4 доза.

Отговори
16 6
доверие

доверие

28.10.2021 | 14:22

ЕМА действа не като експертен орган по лекарствата, а като политически орган! Някои ваксини, които показаха опасни за здравето странични ефекти бяха одобрени екстрено, а други се бавят без реална причина.

Отговори
17 4
Евала

Евала

28.10.2021 | 14:20

Яко сме я закъсали щом лидери на политически сили и цели министерства излагат политиките си през фейсбук!

Отговори
16 3
Глупци

Глупци

28.10.2021 | 14:58

Интересно ми е кой глупак може да сложи отрицателна реакция точно на този въпрос? Станахме мало.умно стадо управлявано от фейсбук пастири ли?

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?