Следвайте ни

Каква полза имаме от нови мерки, ако няма да ги спазваме, пита Дончев

viber icon

Съсредоточаваме се към спазване на мерките, които съществуват. Каква полза има от въвеждането на още мерки, ако не се спазват, попита Томислав Дончев в ефира на NOVA. Коментарът му бе по повод предложените от Министерство на здравеопазването за нови мерки.   

„Всяко решение, което се взема на министерско ниво е политическо. За него се носи политическа, наказателна и административна отговорност.  Дори министърът да изпълни на 100 процента, както често се случва, всичко, което му е препоръчано от експертите в съответното министерство, отговорността я носи той.” , заяви вицепремиерът.

„Спазването на мерките не може да бъде само и единствено ангажимент на държавната контролна система”, допълни още вицепремиерът. По думите му основната отговорност е нейна – РЗИ, полиция, инспектори, но ако гражданите съобщават за провеждането на масови мероприятия, свързани с нарушаването на мерките, то тогава няма да се налага да говорим за нови мерки.

„Имам впечатлението, че не са спрели да ни критикуват. Ако днес бяхме взели други рестриктивни мерки, коментарите щяха да са в точно обратната посока – икономиката, психичното здраве на хората, свободното движение на хората...Не се водим от коментарите, а от анализа за човешкия живот – какво е най-добре да се направи. Човешкият живот е най-висшата  ценност. Той трябва да се пази. Човешкият живот, разбира се не зависи само от хода на пандемията, а и от социалния статус и от икономическото благосъстояние. Затова изкуството е да се движим по ръба на бръснача”, подчерта Дончев.

„Добрата новина е, че от пролетта на тази година здравната ни система натрупа опит. Сега познаваме това заболяване. Българските лекари и сестри, на които сме благодарни натрупаха опит и познават това заболяване. Натоварването в момента на ковид отделенията е около 30 процента. Най-голямо в Шумен, където е 56 процента. Ще реагираме според ситуацията”, категоричен е вицепремиерът.

„Не сме подценявали, нито надценявали ситуацията. Организационно сега сме много по-добре подготвени, отколкото пролетта. И най-добрата организация на моменти показва слабости”, заяви Дончев, визирайки сигналите за случаи на пациенти от последните дни, при които има забавяне с приема в болници и оказване на помощ.

Според вицепремиера всички звена от здравната система, включително и личните лекари, трябва да бъдат включени в борбата с пандемията, тъй като в момента основният товар е върху областните болници.

„Готови сме за всички варианти и всякакви ситуации. Освен развитието на пандемията следим внимателно и какво правят останалите държави в Европа”, категоричен е Дончев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Кривата глава Дончев

Кривата глава Дончев

06.11.2020 | 10:49

Мерките вършат работа за вас крива тикво габровска габровска още комунистическа Защото всяка ваша мярка е свързана с репресий глоби затвори Диктатори проклети

Отговори
3 1
Здравен

Здравен

06.11.2020 | 09:58

Виждаме какъв опит е натрупала здравната система! Научила се е да мори гражданите си без лекари и помощ. Да умират в линейките,ако изобщо ги дочакат. И излизате г.адове да обяснявате колко сме добре и как всичко е наред. Затвор за всички ви.

Отговори
4 3
Футболен фен

Футболен фен

06.11.2020 | 10:08

Затова обаче вижте нашият футбол какви успехи постига в последно време! Как да не му увеличим още финансирането? Как?

Отговори
5 0
Гражданин

Гражданин

06.11.2020 | 09:50

Даже човешкия живот има политическо измерение в момента. Никой нищо не свърши,когато трябваше. Сега е абсолютен хаос. Някакви половинчати мерки,издадени от незнаещи хорица. Изобщо жалка картинка. Политиката не може да определя кой ще живее,кой ще умира.

Отговори
3 3
С маски без глави

С маски без глави

06.11.2020 | 09:36

Заслуга е на демократическата партия ГЕРБ справяне с финансовата криза. Меркел или друга фея докосне ли заспала тиква превръща се в каляска, златна, както в Пепеляшка. Счетоводителят Анани каляските брои, не стигат ли вследващата нощ пак доксване ще има

Отговори
1 8
Странна "логика"

Странна "логика"

06.11.2020 | 09:34

По вашата логика, др Дончев, що тогава да плащаме данъци, щом отиват в чекмеджетата на Толупите? А?

Отговори
6 5
Иван

Иван

06.11.2020 | 09:26

А каква ни е ползата от тебе, щом не вършиш никаква работа за обществото? Не е ли по-добре да те сменим с някой по-читав? Все ще се намери някой, особено в сравнение с тебе.

Отговори
6 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай