Следвайте ни

Какъв е рискът от COVID-19 в училище? Отговаря д-р Симидчиев

viber icon

Връщането на децата в училище е вид риск и той може да бъде управляван, както могат да бъдат управлявани и други рискове. Това заяви пред БНР прочутият пулмолог д-р Александър Симидчиев.

По думите му в условията на пандемия от Covid-19 не е един и същи рискът при едно дете на млади родители, докато децата в по-горен курс на обучение могат да имат по-възрастни родители с хронични заболявания, както и при деца с баби и дядовци вкъщи:

"Рисковете не са еднакви за всички деца и не можем да имаме едно решение за всички. Трябва да индивидуализираме решението и да дадем отговорността за това решение в ръцете на най-близко стоящите до вземането на това решение- класни ръководители, учители и директори на училища. То трябва да бъде на базата на ясно дефинирани предварително правила от Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването".

В предаването "Преди всички" д-р Симидчиев коментира още:

"Коронавирусът се намества по такъв начин в нашия организъм, че е много трудно той да бъде блокиран, без да бъдат блокирани нашите клетки, т.е. страничните ефекти от подобно лечение биха били неприемливо високи.

По тази причина, основните надежди, които се залагат, са на биологично активните средства, каквито са ваксините, за да може организмът да си изработи антитела и клетъчен имунитет, който да ни предпазва", обясни пулмологът. Той подчерта, че повторното заразяване става с мутирал щам от вируса и преминава по-леко.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?