Следвайте ни

Как се разпръсква коронавирус в самолет ВИДЕО

viber icon
Ако заразен с коронавирус в самолет кашля, той може да разпръсне заразата над всички пътници. Така може да се разболеят не само седящите близо до него, а абсолютно всички пътуващи, информира "The Sun". Видео показва как малки капчици слюнка от една кашлица обръщат задвижващи микроби в цялото затворено пространство.

10-те души, седнали най-близо до заразения, са най-застрашени поради близостта си. Но някои микроби могат да достигнат до всички в самолета, предупредиха учените. Симулацията се основава на вируси, които се задържат във въздуха. Изследователите все още не са сигурни дали SARS-CoV-2 - вирусът, причиняващ Covid-19, отговаря на тази категория.

 

Идеята на симулацията за проучване на предаването на инфекциозни заболявания в самолети е да се помогне за информиране и въвеждане на оптимални и безопасни вентилационни системи.

Водещият изследовател Цингян Чен и колегите му пишат: „Инфекциозните заболявания, като тежък остър респираторен синдром (ТОРС) и птичият грип, могат да причинят значителни социални и икономически смущения. Моделът се основаваше на предположението, че вирусът на SARS от 2003 г. е въздушно заболяване. Това означава, че микробите от човек, който диша, киха или кашля, могат да се задържат във въздуха и да пътуват, защото капчиците са с много малки размери“.

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че COVID-19 се предава главно чрез капчици, които са с много по-големи размери. Те изминават кратки разстояния, преди да попаднат на пода, поради което социалното дистанциране спира разпространението. Но климатик, като тези в самолетите, би могъл да спомогне за задвижване на вирус в стаята, особено в затворени пространства без прозорци.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Отиде коня в ряката

Отиде коня в ряката

01.05.2020 | 22:53

"Не гражданинът трябва да оправдае защо упражнява основно право, а държавата, която трябва да обоснове защо и за колко време се намесва в основните права“. Мерките в Саарланд трябваше да действат до 4-и май Сред мотивите на съдията са още: "до момента се вижда, че нито експоненциално разпространение на инфекциозния процес, нито претоварване на здравната система са налице“. Освен това съдът също така критично оценява броя на инфекциите, докладвани ежедневно от здравните власти, с които те обосновават и политиката и въвежданите мерки: „Абсолютният брой на увеличение на инфекциите с вируса Sars-Cov2 не доказва нищо, освен самото увеличение. Те са толкова драматични, а трагичните заболявания са в отделни случаи и толкова ужасни, колкото е смъртта на всеки болен човек." И още: Конституционният съд критикува принудителните мерки, предприети от държавното правителство на Саарланд, като частично нелогични. „Няма смисъл братята и сестрите да се допускат да се срещат на подходящо разстояние в магазин за мебели или хардуер, но не и в собствения си апартамент.“ В мотивите е записано още: "Самите граждани търпят огромни ограничения, но ако има светлина в края на тунела. Ако нея я няма то и желанието им да следват правилата ще намалее.“ Ето и още от решението: "Не е ясно кои мерки наистина помагат. Съдът поставя под въпрос също така и стъпките, предприети досега за борба с коронавируса в Германия и отчита съмнения. Дори сред вирусолозите очевидно все още липсва яснота за това как вирусът работи в конкретен план и кои мерки са наистина подходящи по кой конкретен начин да се намали разпространението му или да се противодейства на него", се казва в решението. То важи само за малката германска провинция, но може да отприщи вълна от други жалби и в останалите райони.

Отговори
1 0
Бил ГЕЙтс спонсор на СЗО

Бил ГЕЙтс спонсор на СЗО

01.05.2020 | 22:12

Ако самолетът е хладилен, това не може да се случи.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?