71

Как да се сдобием със зелен сертификат ВИДЕО

Здравните власти обявиха новите противоепидемични мерки, които се налагат заради влошената пандемична обстановка. За повечето дейности на закрито ще се изисква така нареченият зелен сертификат.

Припомняме ви всичко, което трябва да знаете за него:

Зелен сертификат се издава на:

1. Ваксинираните срещу COVID-19 
2. Преболедувалите и диагностицирани с COVID-19 
3. Всички притежатели на отрицателен тест за COVID-19

Трите варианта на цифров COVID сертификат на ЕС (за ваксинация, за преболедуване и за проведено изследване), утвърдени и у нас, съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС могат да проверяват валидността му.

Българските сертификати са съвместими със системите на другите държави от ЕС. По регламент цифровият зелен сертификат е безплатен.

Ваксинационен сертификат: 

Такъв сертификат получава всеки, който е бил ваксиниран срещу COVID-19 в държава членка на ЕС, независимо от броя на поставените дози. Броят на дозите се посочва в сертификата, за да се вижда ясно дали курсът на ваксинация е завършен. Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация. Той може да бъде изтеглен от ТУК

За целта трябва да се попълни ЕГН, вид на сертификата и номер на сертификат издаден след 01.06.2021 или Национален референтен номер (НРН). Сертификатът може да се съхранява онлайн в смартфон или компютър, може и да бъде принтиран на хартиен носител. 

Сертификат за преболедуване 

Зелен цифров сертификат може да бъде получен също и след преболедуване от COVID-19. Той е наличен само за преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен резултат в Националния регистър за борба с COVID-19. Сертификатът е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от изследването за COVID-19. Той може да бъде изтеглен от ТУК

За целта трябва да се попълни ЕГН, вид на сертификата и номер на сертификат издаден след 01.06.2021 или Национален референтен номер (НРН). Сертификатът може да се съхранява онлайн в смартфон или компютър, може и да бъде принтиран на хартиен носител. 

Сертификат за тест 

Всички, които са с отрицателен резултат от проведено PCR изследване или от бърз антигенен тест за COVID-19, също могат да получат зелен сертификат за изследване за COVID-19. Сертификатът е валиден до 72-рия час от датата на пробовземане при проведено PCR изследване и до 48-мия час от датата на пробовземане при проведен бърз антигенен тест за COVID-19. Той може да бъде изтеглен от ТУК.

За целта трябва да се попълни ЕГН, вид на сертификата и номер на сертификат издаден след 01.06.2021 или Национален референтен номер (НРН). Сертификатът може да се съхранява онлайн в смартфон или компютър, може и да бъде принтиран на хартиен носител, пише dariknews.bg.

От края на август официалното приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – COVID CHECK BG беше одобрено от Google и публикувано в Google Play Store. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Ива Петкова

Ива Петкова

20.10.2021 | 21:58

КАК ЩЕ ИЗДАВАТ СЕРТИФИКАТ КАТО ТОВА НЕ Е УДОБРЕНО ЗА ВАКСИНА!!!!!

Отговори
0 0
Да,да

Да,да

20.10.2021 | 03:29

БАН каза това не е ваксина ,а ЛЕКАРСТВА измислено от милиардерите.

Отговори
1 2
Пак

Пак

20.10.2021 | 03:26

Измислени глупости на властта за оправдание на чиновниците.

Отговори
1 1
Гого

Гого

20.10.2021 | 03:20

Сертификат за вход в заведение или МОЛ може да вземете от ваш ваксиниран приятел. Никой няма да ви проверява вие ли сте това или друг човек. Само полиция може да ви иска лична карта за да свери дали сте вие.

Отговори
1 2
Ванков

Ванков

19.10.2021 | 22:12

Как може преболедувал да има 6 м. сертификат, а ваксимиран без ограничение. Навсякъде се казва, че имунитетът на преболедувал е по-голям о този на ваксиниран

Отговори
9 3
Marin Spasov

Marin Spasov

19.10.2021 | 21:57

ВИЕ НЕ СТЕ ХОРА! БЕЗУМНИ ПРОСТОТИИ ОТНОВО! КАКВИ СЕРТИФИКАТИ ЩЕ МИ ВНАСЯТЕ ПАК НЕДОМИСЛЕНИ АБОРИГЕНИ! Това че си ваксиниран не те прави нито имунизиран от ковид, нито те премахва като разпространител! Вместо да въвеждате ГЛУПАВИ БЕЗМОЗЪЧНИ МЕРКИ вземете да спазвате ЗДРАВО МЕРКИТЕ! Ако всеки започне да си носи маските - КАКТО ТРЯБВА, да спазват дистанции КАКТО ТРЯБВА, Да им правят забележки на такива които не си носят маските и най-важното ДА СПУКВАМЕ от Б*Й всеки който се изкиха и не си сложи ръката на устата понеже това е нещо което майките им е трябвало да ги научат като са били на 2години. ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ С ГЛУПАВИ НЕТЕСТВАНИ И ИЗМИСЛЕНИ ВАКСИНИ БЕЗ ЕФИКАСНОСТ!

Отговори
10 4
Точно

Точно

20.10.2021 | 03:22

Всичко е написано точно и правилно.Браво на Марин.

Отговори
5 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата