Следвайте ни

Как да проверим пределната цена на лекарствата в реално време

viber icon

Епидемията от коронавирус предизвика глобален дефицит на санитарни материали като маски, дезинфектанти, но също и на лекарства, витамини и хранителни добавки за стимулиране на имунната система. Изострящият се дефицит, включително и у нас, е предпоставка за спекула, срещу която властта започна поредица от акции. Дезинфектантните и маските са стоки, чиито цени не подежат на регулация и синдикатите поискаха в рамките на извънредното положение да бъдат въведени пределни цени за тях.

Цените на лекарствата обаче са сред най-строго регулираните и те имат пределни цени – както отпусканите по лекарско предписание, така и продуктите без рецепта. Отделен въпрос е, че пределните цени на лекарствата обикновено са максималните допустими и при нормални обстоятелства лекарствата се продават в търговската мрежа на по-ниски. Законно допустимите надценки за търговците на едро (дистрибутори) и аптеките също са фиксирани в закон. За лекарствата до 10 лева размерът на надценките е 7% за дистрибуторите и 20% за аптеките. За лекарствата от 10 до 30 лева дистрибуторите имат право на 6% надценка, а аптеките – 18% и за лекарствата над 30 лв. законовите надценки са 4% за дистрибуторите, но не повече от 10 лева и 16% за аптеките, но не повече от 25 лева.


Всеки гражданин, преди или при закупуването на лекарствени продукти от аптечната мрежа, може да провери каква е пределната цена, на която лекарството е разрешено да се продава, посочват от Министерството на здравеопазването. Проверката може да се извършва в реално време чрез уеб-портала и мобилното приложение на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

Така хората могат да проверят дали лекарствата се продават на цени, различни от законово регламентираните.

Уеб-порталът на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти се намира на интернет адрес: https://portal.ncpr.bg

Мобилното приложение за достъп до цените на лекарствените продукти може да изтеглите от: https://ncpr.bg/images/android_medicine/medicine.apk

След отваряне на мобилното приложение трябва да въведете търговското наименование или международното непатентно наименование (INN) на лекарствения продукт, за който ви е необходима информация. Наименованието на лекарствения продукт трябва да е изписано на латиница точно и достоверно. В противен случай визуализирането на лекарствения продукт няма да се осъществи.

След въвеждането на търговското наименование или INN, на екрана се визуализират данни за всички лекарствени форми на съответния лекарствен продукт в окончателнна опаковка, INN, цена на дребно с включен ДДС (продажна цена в аптечната мрежа), цена на едро с включен ДДС и режим на предписване.

В резултат на търсенето се удостоверява пределната максимална продажна цена на лекарствения продукт при закупуване от аптечната мрежа.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?