71

Как антиваксърите побратимиха Германия и България

Антропософията ли бави темповете на ваксинация в страната с най-силна икономика в Европа, пита Spiegel 

 

Спринцовката с непознато съдържание вкарва отровата на цивилизацията в тялото ни. А болестта е естествен процес, който е от значение за кармата - всяка грешка в предишен живот трябва да бъде изкупена в настоящия. Колкото и странно да звучи основата на антропософската медицина, тя намира своите последователи 100 години след създаването си. Включително и в разгара на световната пандемия от коронавирус, отнела над 5 милиона човешки живота.

Със 67,6% напълно ваксинирано срещу COVID-19 население Германия изостава най-много с имунизацията в Западна Европа. Страната отстъпва на Великобритания с 68,5%, Франция с 68,9%, Италия с 73,7% и Испания с впечатляващите 79,2%. Недостатъчно образовани ли са в Берлин, глупави ли са, или прекалено мнителни, безразсъдни ли са, не могат или не желаят да спазват лекарските съвети? Въпросът какво се случва в сърцето на Германия, което да забави  темповете на ваксинация, тормози страната вече няколко месеца. Според Spiegel отговорът се корени в антропософията - учението, процъфтяло в Германия от 1912 г., определяно като духовна наука от създателя си Рудолф Щайнер и като християнска секта от някои наши съвременници. 

Антропософията принципно не отрича методите на традиционната медицина, а ги допълва. Лечението представлява симбиоза на традиционните методи на лечение и арттерапия: музика, живопис, работа с глина, евритмия. Но работата с глина много трудно се съчетава с интубирането, до което стига тревожно висок процент от неваксинираните.

Поверията, залегнали в учението на антропософията, са така дълбоко вкоренени в представите на много германци, че те дори не осъзнават това. Смътно остава само убеждението, че нещо чуждо и неестествено като ковид ваксината не може да донесе нищо добро. Така остават два начина немските антропософи (осъзнати или не) да бъдат ваксинирани. Първият е насила. Научните аргументи нямат стойност там, където властват традициите, затова се стига до принудителните мерки и зелени сертификати. Вторият метод е на изчакването - доколко последователите на учението са склонни сами да тестват собствените си убеждения. Защото, когато от вярванията ти зависят не само твоят живот, но и този на децата ти, си готов на компромиси.

И ако в напредналата Германия се усеща прокрадването на антиваксърски теории, България с нейните скромни 24,0% ваксинирано население сякаш е част от друга Европа. Тук може и да нямаме антропософия, но очевидно властват други резерви, страхове, разбирания и исторически особености, които тласкат хората далеч от ваксините. Какви са тези причини, къде се коренят и как могат да бъдат преодолени обаче, е казус, по който трябва сами да работим. И решението трябва да дойде от България, а не от Берлин.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
bam

bam

21.11.2021 | 08:50

Ами ако накрая се окажем прави? Предполагам ще ни пуснат нов вирус.

Отговори
2 0
Бай Тошо

Бай Тошо

20.11.2021 | 14:36

Мирославче, няма "антиваксъри", защото няма ваксини, има "ваксини", защото нямаше 60,7 -70% "ваксинирани" германци пък се заразяват, колкото "ваксинираните" 20% т.е. като "неваксинираните" българи. Сега дежурните тролове могат да се изтъпанчат, как ваксините поне спасявали живот, а дали в България умираме заради бедността, лошото здравеопазване, където пациентите са клиенти, на вясеки му е ясно, само на "демократите" - не, ама това е всичко заради чуждопоклоничеството пред Запада!

Отговори
5 0
Дойче Зеле

Дойче Зеле

20.11.2021 | 11:51

Ония 20 процента чифутчета който са се надупили да ги боцнат в България не са даже и от Европа Те са пепеляк някакъв довеян до Българските земи от руините на Содом и Гомор И вие от Дойче Чифутско Зеле прекрасно го знаете Както и ние знаем вашата чифутска семка

Отговори
9 0
Майна

Майна

20.11.2021 | 11:28

Арийския геном на Германия Свето червено за САМОСЪХРАНЕНИЕ срещу еврейските отрови целящи унищожение на арийската раса . За това Германия не иска да се вакса . Разбрахте ли го ционист ВЕЛЕ

Отговори
9 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?