2374
Следвайте ни

Кацаров: Партиите да поемат отговорност, че умират хора

viber icon

"Половината от партиите, които сега са в парламента, бяха върли противници на ваксинацията. Организираха протести, докато ние се опитвахме да убедим българите да се ваксинират. Затова те също трябва да поемат отговорността, че умират хора."

Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в "Тази сутрин" по бТВ.

Помолен да коментира твърденията на главния санитарен държавен инспектор Ангел Кунчев, че не разчита на мнението му и не се съветва със специалисти извън кръга на неговите приближени, министърът отвърна, че има експерти и се доверява на своя екип. А в последните два месеца Тодор Кантарджиев бил в болничен.

Критиките за раздаване на награди в пандемия, като се визира отличието на проф. Мира Кожухарова, Стойчо Кацаров коментира така: "Тя се справи блестящо и епидемичната вълна е пречупена. Бяхме застрашени от пълен локдаун. Това щеше да постави под риск провеждането на изборите и застрашаваше с конституционна криза".

Упреците за недооценяване на ситуацията и слаба ваксинационна кампания министърът посрещна с думите: "Тодор Кантарджиев е могъл да направи такава кампания и в правителството на ГЕРБ. Една от причините за ниските нива на ваксинация е лошият старт на кампанията. Но не искам да се връщам. Важно е, че сега имаме по 130-140 000 ваксини седмично след въвеждане на Зеления сертификат при 30-40 хиляди преди това.  Към момента общо в страната ваксинираните са около 3 450 000, като 1,5 млн. са със завършен цикъл. Това прави  27% и пак сме на дъното. Имаме много да наваксваме".

Относно контрола на фалшивите сертификати министърът подчерта, че е подета инициатива, при вицепремиера Рашков имало среща и е създадена работна група с всички, които иматг отношение към издаването на сертификати. Води се битка. "Тя не е лесна, но има и резултати - има установени случаи на злоупотреба", каза д-р Кацаров.

Какво става с уличените лекари?

"Това е процес. Вината трябва да се докаже с влязла в сила съдебно решение. Ако съдът ги осъди, няма да могат да практикуват. Но има нещо много по-важно от това да бъдат преследвани те. По важно е да се осъзнае, че това е най-глупавата идея - да си извадиш фалшив сертификат и дори да си платиш това", заяви здравният министър.

Според него Здравният сертификат трябва да е задължителен в здравните заведения, както и в Народното събрание.

"Но в парламента не искат да го приемат. Половината партии са против зелен сертификат. Единият от начините да се убедят хората е личният пример. Когато обаче от трибуната на НС ги разколебат, какво повече да се направи", попита Кацаров.

Не е за задължителната ваксинация. Тя би трябвало да е доброволен и осъзнат стимул. "Защо да задължа някой да си спаси живота. Всеки би трябвало да го осъзнае", каза министърът.

Той коментира и думите на образователния министър акад. Николай Денков, че е попаднал в капан и се е предоверил на МЗ по въпроса за осигуряване на тестовете за учениците. "Всяко ведомство осигурява за себе си тестовете. Ние имаме задължение към РЗИ. МОН трябва да осигури за училищата. Ние се съгласихме да помогнем с това, защото изследването с 1 млн. теста на учениците е сложна задача. Те се справиха блестящо. Ние се ангажирахме вместо тях да купим тестовете. Купихме ги. Имаше забавяне, не крия. Но сега има осигурени тестове поне до средата на януари".

Министърът на здравеопазването отрече заместникът му Димитър Петров да е уволнен, защото повигнал въпроса защо тестовете са толкова скъпи. "Заместник-министрите се назначават и уволняват от премиера. Той е сгазил някъде лука. Не искам даже и да знам", каза Кацаров. И добави, че задачата била да се купят 1,5 млн. теста с около 12 млн. лв. С тези били купени три пъти повече - 4,5 млн., а цената е близка до цената на по-евтините назални тестове за възрастни.

Запитан работи ли тестването при при толкова малко положителни проби, здравният министър отвърна: "Всеки има право да се съмнява за всичко. Тестовете притежават евпопейски сертификат, производителите са вписани в регистъра и имат чувствителност над 90%. Другото са лични мнения, догадки и хипотези".

Променяни ли са условия по договори в последния момент с лични решения?

"Не е вярно. Между първата и втората поръчка имаше промяна. При първата поръчка нямаше предвидена неустойка, искахме тестовете до 3 дни. Имаше фирми, които сключиха договор, но не доставиха тестовете в срока. Затова добавихме процент неустойка във втория договр за всеки ден закъснение. И някои се отказаха. Така сключихме договори с тези, които наистина ще ги доставят", обясни министърът.

Той коментира и сливането на болница "Лозенец" с детската. "Катгорично е решението. Това е правителствена болница - аномалия от соца. Така властта се отказва от своята привилегия и предоставя най-хубавото място на децата. Това решение  е издържано от всички гледни точки. Това е Коледа. В двора има възмажност да се построи новият корпус. За там се заложили в Плана за устойчивост и развитие да се постави прутонен ускорител - единствен в Източна Европа за онкоболни деца. Това ще стане най-модерният център. Това, че няколко души са се закачили на хранителната верига и подклаждат страхове, няма да ме разколебае. Няма да има назначаване на близки около мен хора, нито назначаване изобщо. Остава настоящото ръководство". 

Защо толкова обичате тази болница и дали таки "любов" не е свързана с неспечелени дела срещу болница "Лозенец"?

Не съм водил дела срещу болница Лозенец. Нямаше да се случи, ако не бяхме хора, които вършат работа. Поставяме началото и много се надявамда продължи  - това е промяната. Сегашното състояние е статукво. Това е почтения начин . Нека да дадем всичко това на децата.

Стойчо Казаров заяви, че с него не са водени разговори да остане на поста си. Но не се учудва, че никой не иска тази позиция. "Много е трудна сиутацията и стискам палци на следващия министър. Той ще седне на горещ стол, който е гръмоотвод. Азняма да остана в политката. заех се да свърша една работа, свърших я и се оттеглям".

В месеците на своето управление здравният министър не вижда груба грешка. "На теория има по-адекватни решения. Но в ситуацията на това политическо противопоставяне и опити на гърба на болните да се спечелят дивиденти, това беше най-доброто, което можеше да се направи", каза той.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

ти си виновен и шефа ти е виновен - ти се обяви против преди година

ти си виновен и шефа ти е виновен - ти се обяви против преди година

09.12.2021 | 16:27

сам не помниш какво си говорил - това не е добре

Отговори
3 1
Омикронов

Омикронов

09.12.2021 | 12:12

Не Каца, не само партиите,а и всички здравни министри за последните близо 2 години. За целият цирк Кромид 19.

Отговори
7 2
Ей соросоид гаден

Ей соросоид гаден

09.12.2021 | 10:53

Пощада не чакай

Отговори
9 2
130 000 на седмица?

130 000 на седмица?

09.12.2021 | 10:39

Трета и 4-та игла, ха ха ха

Отговори
6 3
Гадна чифутска фарма-подложка

Гадна чифутска фарма-подложка

09.12.2021 | 10:38

Ти си пълна измет и срам за медицината! Ти унищожи българското образование и съсипа психиката на българските деца. Ще патиш много.

Отговори
10 3
Пешо от блока

Пешо от блока

09.12.2021 | 10:38

Първо - главният държавен здравен инспектор е Ангел Кунчев, а не Тодор Кантарджиев :-) Да разбираме ли, че министърът не знае имената на своите служители? Или е журналистическа грешка... А по отношение на нивата на ваксинация - в първите месеци на тази година ваксините тепърва навлизаха в България, нямаше достатъчно количества (не само в България, навсякъде) и на човек му трябваха супер дебели връзки, за да се добере до Пфайзер. До Астра Зенека беше сравнително по-лесно. Мога да дам точно 3 примера за хора, които се бяха записали като застъпници на априлските избори (имаха гарантирано право на Пфайзер), а в момента, в който ги ваксинираха се отказаха от участие в изборния процес. Нещата се промениха в средата на април, по време на последните дни на последното редовно правителство, когато се въведоха зелените коридори с избор от 3 ваксини - тогава се ваксинирах и аз. Да обвиняваш, че ваксинационната кампания е тръгнала слабо, при условие, че в цял свят имаше тогава недостиг на ваксини е АБСУРДНО! Нека министърът да каже какво направиха за ваксинацията между юни и декември, когато беше реално управляващ и когато имаше дори излишък от ваксини!

Отговори
11 4
Георги v.

Георги v.

09.12.2021 | 10:16

Партиите и хората в тях не ги интересува, че някой умира. Важното в момента е да отхапят по-голямо парче от баницата. А ти правеше същото, докато не разбра, че си пътник.

Отговори
16 3
Пловдив

Пловдив

09.12.2021 | 09:36

Формен иди.от! Неспасяем лъжец! Долна и мерзка душица на лакей с размах на некомпетентен профан! ИзроД, който изпитва неистово удоволствие от унищожаването на хора с компетенция, които са много над нивото му!

Отговори
15 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?