Следвайте ни

Извънредно! Ваксинират първия българин на 27 декември

От здравна гледна точка най-добре е изборите да са през май, коментира доцент Кунчев

viber icon

Ваксините срещу коронавирус идват в България навръх Коледа, а първият ваксиниран българин може да стане факт на 27 ноември. Това разкри в ефира на Нова телевизия доцент Ангел Кунчев. Според него ще е отлична реклама първият с ваксина да бъде знаков българин.

България ще получи 5000 дози ваксини срещу COVID-19, а януари ще получим като квота за декември още 52 хиляди дози. От февруари нататък започват да идват още по-големи бройки.

Ваксината тръгва от Европа още на декември и в зависимост от дистрибуцията всяка страна членка на ЕС ще я получат в следващите дни.

"Ние няма да чакаме да ваксинираме всички здравни работници, преди да ваксинираме възрастните. Много скоро ще имаме разрешение и за ваксината за „Модерна“, която се съхранява далеч по-лесно. Решението е на всеки един човек, няма да отстъпим принципа да е доброволна и безопасна на всички", коментира още той.

Има производители с традиции на ваксинирането на основата на антиген. На „Пфайзер“ и „Модерна“ ваксините от своя страна са наистина революционни, смята доц. Ангел Кунчев.

Най-надеждното е средство е да се получи информация от Европейската агенция по лекарствата. Ще има много прецизна информация и характеристика как и кое действа, обеща епидемиологът.

Кунчев определи три групи предприятия, които са изпълнили изрядно мерките – хотелите, училищата и големите вериги магазини. "Инвестираха много, добра организация – мерят температурата, имат дезинфектантите, други магазини има контрол в реално време колко хора са в магазина, има ограничаване на количките.

Когато се спре много строго контрола обаче се струпват много хора навън. Ако има два метра дистанция – няма проблем. Нямат право да ви искат лична карта и данни. МВР, противопожарна служба, КЗП и БАБХ ще се включат.

Вече ще има постове на полицията, които да подпомагат. Ако има дистанция и се носи маска, няма проблем. Но това, което видяхме преди седмица, беше грубо нарушение. Големите вериги удължиха работното време, и то доста, а това струва заплати и ресурс", коментира Кунчев.

Кунчев коментира и темата за провеждането на парламентарните избори. "От епидемиологична гледна точка е по-добре изборите е добре да са по-късно – топлото време намалява разпространението, а май месец ще имаме и много повече ваксинирани", коментира Кунчев и добави, че се обсъждат варианти с ЦИК и вицепремиера Томислав Дончев.

По отношение на антигенните тестове Кунчев подчерта, че по негово мнение не всички са равностойни, и когато влязат в официалната статистика (която отчита само положителните PCR тестове - бел. ред.), тогава заболеваемостта вероятно ще има леко повишение.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Я съм пъри Първи съм

Я съм пъри Първи съм

18.12.2020 | 21:06

Кък тъка Я съм първия българин пък да не знам чъ шъ мъ боцкат За кога е шоуто Шъ гу дават ли пу Би Ти Ви Нова Канал Спорт Транспорт СиСито е ен и Ал Джазира Жа ми видите мутрата ухилина кът ма боцкат Много съм добре Много съм добре Много съм добре Ко си говорите за мен бе Аий сиктир

Отговори
0 1
къде са

къде са

18.12.2020 | 13:54

Нали щяха да са 125 000? Къде потънаха останалите? Да не се окаже, като със сухото мляко през 90-те, че сме направили реекспорт за трети страни и сме ги продали?

Отговори
1 1
НамръщенЪ

НамръщенЪ

18.12.2020 | 11:43

Значи, щом ще е известен, първият трябва да е БОЙКО БОРИСОВ, вторият МУТАФМЧЕЙСКИ, третият КУНЧЕВ, четвърти....КАНТАРДЖИЕВ и така.... Пример трябва, ей, не само лаладжейство пред телевизора

Отговори
6 0
Aйййй

Aйййй

18.12.2020 | 10:56

И ???

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?