Следвайте ни

Извънредно! Потвърдиха връзка между ваксината на AstraZeneca и тромбозите, здравният министър свиква щаба

viber icon

Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca има възможна връзка с много редките случаи на необичайни кръвни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити, заяви европейският регулатор по лекарствата (ЕМА), цитиран от БГНЕС. Агенцията потвърждава, че общото съотношение риск-полза остава положително.

Веднага след новината стана ясно, че днес, 7 април, в 18.30 ч. министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов свиква извънредно заседание на Националния ваксинационен щаб във връзка с тази информация.

Комитетът по безопасност на EMA (PRAC) заключи днес, че необичайните кръвни съсиреци с ниско ниво на тромбоцити трябва да бъдат определени като много редки нежелани реакции от Vaxzevria (бившата ваксина за COVID-19 AstraZeneca). При достигане до заключението си комисията е взела предвид всички налични в момента доказателства, включително съветите на експертна група.

EMA призовава медицинските специалисти и хората, получаващи ваксината, да бъдат наясно с възможността за много редки случаи на образуване на кръвни съсиреци, съчетани с ниски нива на тромбоцити в рамките на 2 седмици след ваксинацията. Досега повечето от съобщените случаи са регистрирани при жени под 60-годишна възраст в рамките на 2 седмици след ваксинацията.

Хората, получили ваксината, трябва незабавно да потърсят медицинска помощ, ако развият симптоми на тази комбинация от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити. PRAC отбелязва, че кръвните съсиреци се появяват във вените в мозъка (мозъчна венозна синусова тромбоза, CVST), корема (тромбоза на горна куха вена) и в артериите, заедно с ниски нива на кръвни тромбоцити и понякога кървене.

Комитетът е извършил задълбочен преглед на 62 случая на мозъчна венозна синусова тромбоза и 24 случая на тромбоза на горната куха вена, докладвани в базата данни на ЕС за безопасност на лекарствата (EudraVigilance) към 22 март 2021 г., 18 от които са фатални. Случаите в резултат на спонтанно докладване в Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Великобритания, където около 25 милиона души са получили ваксината срещу COVID-19, са свързани с риск от хоспитализация и смърт. Съобщаваната комбинация от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е много рядка и общите ползи от ваксината за предотвратяване на COVID-19 надвишават рисковете от странични ефекти. Научната оценка на EMA подкрепя безопасното и ефективно използване на ваксините срещу COVID-19. Използването на ваксината по време на ваксинационните кампании на национално ниво трябва също да вземе предвид пандемичната ситуация и наличността на ваксина в отделната държава-членка.

Сред възможните правдоподобни обяснения за комбинацията от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е имунният отговор, водещ до състояние, подобно на това, което се наблюдава понякога при пациенти, лекувани с хепарин (индуцирана от хепарин тромбоцитопения, HIT – понижен брой тромбоцити).

PRAC е поискал нови проучвания и информация за изменения на текущите случаи, за да предостави повече информация и ще предприеме всички необходими допълнителни действия.

Комитетът подчертава значението на бързото специализирано медицинско лечение. Когато признаците на кръвни съсиреци и ниско ниво на тромбоцити са идентифицирани и лекувани навреме, здравните специалисти могат да помогнат на засегнатите за тяхното възстановяване и за избягването на усложнения.

Vaxzevria е една от четирите ваксини, разрешени в ЕС за защита срещу COVID-19. Проучванията показват, че тя е ефективна за предотвратяване на заболяването. Също така намалява риска от хоспитализация и смърт от COVID-19.

EMA ще продължи да наблюдава безопасността и ефективността на ваксината и да предоставя на обществеността най-новата информация.

ЕМА предоставя информация на широката общественост при възникване на редките кръвни съсиреци. Трябва да потърсите спешна медицинска помощ незабавно, ако имате някой от следните симптоми през седмиците след инжектирането: задух, болка в гърдите, подуване на краката, постоянна коремна болка, неврологични симптоми, като тежко и продължително главоболие или замъглено зрение, малки кръвни петна под кожата извън мястото на инжектиране. Говорете с вашия медицински специалист или се свържете със съответните национални здравни органи, ако имате въпроси относно инжектирането във вашата страна. 

Коментари (7)

дада

дада

07.04.2021 | 20:00

Много се извинявам ама не трябва ли сега това ботоксово министърче който уверяваше месеци наред стадото че ВАКСИНИТЕ са спасение и че АСТРА ЗЕНЕКА била перфектното решение срещу Китайския грип и че той ЛИЧНО ГАРАНТИРАЛ за ваксината сега би ли следвало този да понесе отговорност и да бъде изправен пред СЪДА за масово поддикване към СМЪ.РТ ??? ПИтам за един прЕател и за ония как беше===ГОЛДЕНБУРГА ??

Отговори
4 5
Майна

Майна

07.04.2021 | 19:57

А добър ден....от 7 месеца ми писна на оная работа да обяснявам на разни човешки отре.пки колко са вредни тези чи.футски ваксини какви рискове крият какви тромбози към инсулти и инфаркти крият как променят ДНК и РНК то...Ама т.ъ.п.и глу.паци пусти..не слушат и тва си е...Конспиратор съм бил еди къв съм бил...Бийте си ваксата ТЪ.ПО племе деградирало про.сташко.,...бийте си..не по 2 а по 22 дози си биите да е.б.а ваща мама про.ста откачена

Отговори
4 6
Мръсна чифутска сган

Мръсна чифутска сган

07.04.2021 | 19:19

Този зализания чифут и цялата чифутска мафия трябва да бъдат нарязани на малки късове и да бъдат разхвърлени на всичко що папка месце Освен ако и хайваните месоядни не се погнусят от тяхната чифутска нагла същтност До кост този път не оня техния чифутски Холо кост

Отговори
4 6
Да  се  извини

Да се извини

07.04.2021 | 19:18

Този учен сега трябва да се извини на целия български народ за това че непрекъснато твърдеше че тази ваксина е безопасна. Трябва да му потърсят сега отговорност и виновност за умрелите след ваксинация.

Отговори
6 6
Maina

Maina

07.04.2021 | 18:53

Praseliceviq

Отговори
1 4
Dinko

Dinko

07.04.2021 | 18:00

Praseliceviq da podava ostavka I da se maha. Toi kazvashe vaksinirat se. I sega ko kato izpukat hora ko mu puka na praseliceviq.

Отговори
1 6
Dinko

Dinko

07.04.2021 | 17:56

I sega praseliceviq se izvinqva I gryhti. Hora tazi sbirshtina v Sofiq trqbva da bade izmetena. Edni I sashti I kvo 31g. tragediq. Sela se zavroriha horata se chudqt kvo da qdat a v Sofiq kyfeqt I se radvat. Da ama Sofiq ne e Bulgariq.

Отговори
1 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?