Следвайте ни

ИЗВЪНРЕДНА ЗАПОВЕД: Бързите тестове с тежест на PCR, 14-дневна карантина за позитивните

viber icon

Бързите антигенни тестове се добавят като лабораторен критерий в дефиницията за случай на COVID-19 със Заповед № РД-01-724 /22.12.2000 г., издадена от министъра на здравеопазването. Това създава допълнителна възможност за лабораторна диагностика  на заболяването в страната, съобщават от правителствения пресцентър.

Според заповедта лицата с положителен антигенен тест щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на СОVID-19 в Единния информационен портал и ще подлежат на 14-дневна изолация, а  техните близки контактни лица - на 10-дневна карантина, ред, прилаган и при случаите, потвърдени с PCR тестове.

Провеждането на бързи антигенни тестове ще се извършва от лечебни заведения (самостоятелни медико-диагностични лаборатории, медицински и диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ, комплексни онкологични центрове) и РЗИ.

Прилагането на бърз антигенен тест следва да се извършва съобразно посочените в заповедта критерии, които включват при болни лица - провеждане в рамките на 5 дни от началото на клиничната картина, а при контактни лица - в рамките на 7 дни от последния контакт със заразен с коронавирус.

При лица с наличие на клинични симптоми, отговарящи на критериите за COVID-19 и отрицателен резултат от бърз антигенен тест, следва да се проведе изследване по метода PCR, а при невъзможност да се извърши нов бърз антигенен тест след 2-4 дни.

Направените до момента бързи антигенни тестове няма да се включат със задна дата в официалните данни за потвърдените в страната случаи.

С целия текст на Заповедта може да се запознаете ТУК

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Посветен

Посветен

22.12.2020 | 23:04

Който се е облажил с грешни пари хубаво не вижда.

Отговори
6 0
Доброволен затвор

Доброволен затвор

22.12.2020 | 22:52

Какво ли не мислят престъпниците в бяло,какви ли парички ще вземат,че са беднички. А Ковид ,не е изолиран и типизиран в никоя лаборатория по света. И тук също. Борим се с вятърни мелници,затваряме здрави хора, отнемат се права,не ще прощават КовидИдиотите. Вирус няма,пандемия няма всичко върви по нечий план. Всяка пневмония се пише Ковид,нали пътеката е златна.

Отговори
6 4
Добре е да не се забравя

Добре е да не се забравя

22.12.2020 | 19:58

Нека да си припомним част от тъпотиите, разпространявани от малоумниците по темата Ковид: Първо нямало вирус, всичко било измама. После имало, ама не бил опасен в сравнение с други заразни заболявания (времето когато пускаха едни сравнителни таблици за смъртността от други заболявания. Kато минаха 100 000 починали от Ковид тия таблици изчезнаха). До лятото всичко щяло да изчезне. Всичко било с цел да ни чипират чрез ваксините. Всичко било, за да отвлекат вниманието от въвеждането на 5G-технологията. През 2009 г. умрели 4000 души от свински грип в България за един месец. Ние сме били защитени, защото от времето на комунизма масово се ваксинираме с БЦЖ. Заразявали се само цигани. Заразявали се само известни хора. Само учители се заразявали. Плащали на хората да се пишат с Ковид. По 1800 лв. давали. Нарочно не правили аутопсии, за да не се разбере, че няма вирус. Цялата работа била заради парите на ЕС, всичко щяло да приключи след срещата за разпределението на парите в средата на юни. Всичко било затова да печелят от продажба на маски. Маските били, за да ни накарат да мълчим. През лятото нямало никакви заразени. През 2020 нямало да има повишение на смъртността в България – тоест проблем няма. От Ковид умирали само старци от 70 години нагоре. Ако било толкова опасно защо се заразявали толкова много медици.

Отговори
11 8
Майна

Майна

22.12.2020 | 19:09

Когато съм постъпвал на РАБОТА като началник и шеф в някои фирми винаги са му казвали :: важното е персонала ,хората да им спечелиш доверието че да те слушат да ти имат доверие . Демек ако не им спечелил доверието няма да те бръснар за слива нищо че си им пряк ръководител и началник . И това са ми го казвали СОБСТВЕНИЦИТЕ освен хора от Персонала. Тоест с една дума ми казват че миже да ме назначават за шеф ама никой не е длъжен да ме слуша.Еее Ангелов се провали —- той не можа и не спечели доверието на народа . Може спокойно да напусне или да бъде уволнен. Дискредитиран си и никой не те подкрепя още по малко да ти вярва. Не можа да намериш златната среда и нямаш авторитет сред народа. Просто се провали . Никой не те слуша.Така че изчезвай Ангелов

Отговори
10 8
Майна

Майна

22.12.2020 | 19:02

Заповеди можеш да даваш когато се грижиш за благосъстояниято на българина,за здравето му за тива фа бъде щастлив и когато си избиран пряко от народа. А не да го оставяш гладен безработен и ограбен на улицата без препитание и е безисходица и да му налагаш заповеди ,още по малко че НИКОЙ не те е избирал от народа и гладувал за тебе пряко а си спуснат от магията с парашут задкулисно да обслужваш мафиотските интереси в ущърб на българина. Нямаш легитимност да даваш заповеди ,така че си ги заври отзад.

Отговори
8 5
Ахаааа

Ахаааа

22.12.2020 | 18:59

Ей ся отивам да се тествам да ме затворят 14 дена ахаха еййй сяяя

Отговори
10 3
Мдааам

Мдааам

22.12.2020 | 20:19

Спокойно, тук не сме като в любимия ви Китай - ако беше там, щеше да усетиш (изотзадзе) грапавата сила на онази песничка "Няма не искам, няма недей!"

Отговори
6 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?