Следвайте ни

Изненада: Силното говорене в кръчмата разпространява COVID-19 както пеенето с пълен глас

viber icon

Британско изследване констатира, че силното говорене в кръчмата може да разпространи същата зараза от COVID-19, колкото и пеенето с пълен глас, съобщава в. "Дейли мейл".

Много от заведенията в Обединеното кралство са твърде шумни заради силната музика. Клиентите са принудени да общуват на много висок глас, за да могат да се чуят. А това представлява доста голяма опасност от инфекция. Ако някой от посетителите е носител на коронавируса, при силно говорене той разпръсква в помещението заразни аерозоли, които могат да се задържат във въздуха и да бъдат вдишани.

Учени от лондонския "Импириъл колидж" и от Бристолския университет изследвали аерозолите и микроскопичните капчици, издишани от 25 професионални певци. Изпълнителите били помолени да пеят, да говорят силно, да правят дихателни упражнения и да кашлят. Оказало се, че аерозолната маса се увеличава до 20 -30 пъти в зависимост от силата на пеенето и говора.

Учените стигнали до извода, че пеенето не произвежда повече аерозоли при едно и също ниво на звука, отколкото силното говорене. Екипът на професора от Бристолския университет проф. Джонатан Рейд накарал участниците да изпеят или изрекат "Happy birthday" с различна сила на звука, за да измерят аерозолните им емисии.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?