Следвайте ни

Изненада! Швейцария зачеркна ваксината на "Астра Зенека"

viber icon

Неочаквано! Швейцария отказа да разреши употребата на ваксината на Оксфордския университет и британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca. Така стана единствената страна в континентална Европа, която е направила това, съобщава "Файненшъл таймс".

Швейцарският медицински регулатор се позова на липсата на данни, за да стигне до твърди заключения относно ефикасността на тази COVID-19 ваксина. Одобрението на ваксината беше масово очаквано от мнозина в Швейцария.

"За ваксината на AstraZeneca наличните и оценени до момента данни все още не са достатъчни за одобрение", уточни SwissMedic и допълни: "За да се получат още данни за безопасността, ефикасността и качеството, се изискват данни от нови проучвания."

Присъдата на швейцарския регулатор следва разрешение за употреба на ваксината на AstraZeneca в целия ЕС, в който Швейцария не е член, от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) миналия петък. Но спорове продължават да спъват разпространението ѝ на континента.

Франция, Германия, Италия, Швеция и Полша не препоръчват употребата ѝ за хора над определена възраст. Политически спор около доставката ѝ се разрази, след като AstraZeneca каза на ЕС, че няма да може да извърши доставката на очаквания брой дози.

  
Какво да знаем за ваксината на AstraZeneca - действие, странични явления, ефективност

Предназначена е за хората между 18 и 64 г...
SwissMedic уточни, че изчаква конкретно резултатите от две допълнителни клинични изпитвания в Северна и Южна Америка. След като данните са налични, тя посочи, че може да вземе окончателно решение бързо.

Въпреки изключително добре осигурения си медицински сектор - богатата алпийска държава харчи повече на глава от населението за здравеопазване, отколкото която и да е друга страна в Европа - Швейцария ваксинира сравнително бавно.

SwissMedic одобри ваксините срещу коронавируса на Pfizer/BioNTech и Moderna. Берн отделно обяви днес, че е подписал споразумение за увеличаване на доставките на Moderna с 6 млн. дози до 13,5 млн. за доставка това лято.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

далавери и лобизъм

далавери и лобизъм

08.02.2021 | 07:00

За какви 64 годишни говорите, като над 55г. въобще не са участвали в изследването? Защо пишете неверни и заблуждаващи данни? За да оправдаете "експертите" на ГЕРБ ли, които са препоръчали тази ваксина в милиони бройки още през лятото?

Отговори
2 0
Цццц

Цццц

08.02.2021 | 00:55

То май накрая ще останем само ние да купуваме Астра Зенека, за да не фалират.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай