Следвайте ни

Изненада! Ще се ваксинират ли медиците ни срещу COVID-19?

viber icon

Изненадващ е интересът на медицинския персонал у нас към ваксините срещу COVID-19.

Според данните на здравното министерство едва 11% от медиците, които имат право първи да се ваксинират, са пожелали да го направят.

В районите на Пловдив, Хасково, Пазарджик, Стара Загора, Смолян и Кърджали, ще се ваксинират малко над 30% от всички 29 000 медицински работници. Процент е висок за страната, но нисък според очакванията на здравните власти.

„Това, че все още има колеги, които искат да направят избор с друга ваксина, дава своето отражение. Имахме много лекари, сестри, санитари, които изкараха COVID-инфекция или в момента боледуват, така че на този етап това е един абсолютно реален процент”, обясни Сийка Димчева, секретар на РЗИ – Пловдив.

Самата тя също е в списъка с медиците, които ще се ваксинират, и призовава колегите си да последват примера й, предава NOVA.

„Аз съм епидемиолог. Вярвам, че това е нещото, което е спасило света от много катастрофи и това, че сега имаме дълголетнициq е резултат и на ваксините”, обясни Сийка Димчева.

А експерти предупредиха, че е възможно хората с класически алергии да проявят реакция към ваксината.

„Има ли биологичен материал, винаги може да има някакъв вид съпротива на организма, който да покаже, че това някак си не му пасва. Теоретично поне този вид ваксина, за който говорим, на Pfizer и BioNTech е със сравнително нисък потенциал да предизвиква такива реакции”, заяви проф. Тодор Попов.

При повечето хора обаче се очаквало да има слаб или дори никакъв отрицателен отговор на тялото към ваксината.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Доктор Дулитъл

Доктор Дулитъл

12.12.2020 | 23:05

Медици,ако се изправите без страх срещу истерията ще победите. Вие знаете за какво става дума,знаете и ,че всичко това с Ковид е фарс. Не се оставяйте на политиците. Вие не сте лабораторни мишки.

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?