Следвайте ни

Изненада! Фитнесите са по-безопасни от магазините

viber icon

Фитнесите са с осмо ниво на опасност (при максимум 10) по тексаската класация, цитирана често от генерал Мутафчийски. Последни изследвания обаче сочат обратното, твърди материал на dnes.bg.

Какво показват проучванията? 

 

Public Health England

Последните резултати относно връзката между разпространение на коронавирус и посещения на фитнес в Англия могат са обобщени от доклада на Public Health England, който се базира на данни от Test and Trace. В периода 18-24 октомври 2020 са интервюирани 107 046 души, които са били диагностицирани с коронавирус.


От тях 33 233 са контактували с някого през последните 7 дни, а едва 930 от тях са посетили фитнес клуб, което е само 2.8%. Според същите официални данни забележете: барове и ресторанти се оказват по-безопасни /7.4 %/ от посещения ни например в магазин, където процента на заразени стига до: 11.2%..

Тези данни се потвърждават и от Консултантска група на Университета в Орегон (OCG)

Изследване на Консултантската група на Университета в Орегон (OCG) показва, че няма никаква връзка между посещаемостта на фитнес клуб и заразяването с COVID-19.

 

SafeActive

Учените от изследователския център за напреднали в благосъстоянието на Шефилд Халам (AWRC) и Университета на крал Хуан Карлос в Испания също потвърждават, че фитнес залите са безопасни по време на пандемията.

Мнението им се основава на резултатите от проучване на SafeActive, които показват, че в периода 25.09-27.10 над 62 милиона души са посетили фитнес зали на територията на ЕС, а средният процент на заразените е 0,78% на 100 хиляди посещения, тоест само 487 души.

Проф. Роб Коупланд, директор на AWRC, казва: “Поддържането на отворени и напълно функциониращи центрове за отдих и фитнес е от решаващо значение за здравето и благосъстоянието на нашите общности”.

Въпреки че в Уелс мерките са все още засилени и държаватa се намира в състояние на локдаун, Елунед Морган - министър на психичното здраве, благосъстоянието и уелския език, на брифинг, провел се на 29.01.2021 г., казва: “Ние признаваме невероятната разлика, която поддържането на форма може да оказва върху психичното здраве на хората”. За Уелс отварянето на фитнесите е с най-голям приоритет след отварянето на училища.

 

Public Health England

Експертен анализ на проучване на Public Health England показва, че затлъстяването и наднорменото тегло повишават риска от заразяване с коронавирус. Д-р Алисън Тедстоун, главен диетолог в Public Health England, казва, че отслабването носи изключителна полза за здравето и намали възможността от заразяване с COVID-19.

Анализирайки резултатите от всички цитирани проучвания, става видимо, че няма пряка връзка между посещаването на фитнес зала и шанса за заразяване с коронавирус. Струва си да споменем и факта, че магазините могат да се посещават от хора, които евентуално имат клинични симптоми за коронавирус.

При фитнес клубовете ситуацията е обратната – тези, които се чувстват зле, е малко вероятно да отидат да спортуват. По този начин потенциалното струпване на заразени хора във фитнес залите е много по-малко вероятно, отколкото на много други места, които не са повлияни от локдауните.

Все пак "Марица" препоръчва да слушате медиците, защото зад всеки локдаун и вдигането му има медицина, но има и ...икономически интереси. Пазете се!

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай