Следвайте ни

Излязоха първите резултати от тестването за COVID-19 в Пловдив

Над 63% от пловдивчани се доверяват на изследването за коронавирус по метода ELISA, до момента 168 домакинства се включват в проучването

viber icon

„За периода от  15 до 21 май в район Централен  за участие в срезовото епидемиологично проучване за COVID -19 са потвърдили съгласие 64,5% , което прави 113 души от 76 домакинства. В район Северен са посетени 45 адреса, броят на хората  дали съгласие за участие е 59, което отново прави близо 65%. В Западен от  44 посетени точки 61 души са заявили участие, в Южен 90 души ще се включат в проучването от 58 точки, като тук потвърдилите съгласие е над 70%. В Тракия до момента са обходени 43 адреса, 50 човека са заявили участие,което е 53,5%.“. Това  показват междинните резултати от проучването, съобщи областният управител Дани Каназирева.

По думите й  до момента общият брой на гражданите, заявили участие в представителното изследване за COVID -19 е 373, което прави  63,2% и е повече от други европейски страни. Като пример Каназирева посочи, по данни на РЗИ, подобно изследване от Австрия, където процентът на далите съгласие и участвали в тестване за коронавирус е малко над 50%.

Тя уточни, че в  5-те района на терен са работили 9 екипа, съставени от здравни инспектори от РЗИ и доброволци – стажант-лекари. За първата седмица са посетени 266 адреса, а 168 домакинства са дали съгласие за участие. В следващите дни екипите  продължават да извършват обход по предварително определените на случаен принцип точки от дизайна на проучването. Квартал Столипиново също ще бъде посетен, като се  предвижда мобилен екип за вземане на кръв на място. Аналогична организация се предвижда  и за Шекер махала на район Северен.

„Създали сме сериозна организация, защото работата е много отговорна. Екипите заявяват, че в големия брой от случаите има положителна нагласа за участие. Това показва, че хората имат доверие на институциите и одобряват  целите на проучването. Благодаря и на доброволците за съвестното отношение към изследването, коментира Каназирева.

Тя допълни, че единствените проблеми идват от трудния достъп до жилищата, особено в големите  комплекси и квартали, отсъствието на работещите през деня, но в тези случаи екипите правят повторно посещение във вечерните часове.

Припомняме , че проучването включва набиране на проби кръв от 1000 души, от които 800 от домакинства и 200 от медици, работещи в рискови структури – спешни отделения и кабинети и отделения, в които се лекуват пациенти с COVID -19.  Изследването ще е по метода ELISA за наличие на антитела, което ще покаже колко от пловдивчани вече са се  срещнали с вируса. Хората, които са заявили съгласие за участие в проучването, трябва да попълнят анкетна карта и документ за информирано съгласие и да си запазят час за вземане на кръв в лабораторията на ДКЦ“Свети Георги“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Медсестра

22.05.2020 | 11:44

Данчату даде ли проба или още се крие?

Отговори
0 1

Човек

22.05.2020 | 09:28

Януари преболедувахме някакъв вирус със много странни симптоми за грип,по скоро близки или същите като на коронавируса.Тогава се заговори,че имало втора вълна на грипа,но нямаше тестове за короната и се преписа всичко на грипните вируси.Странно след като се разрази епидемията и в България,заразени бяха бабички в разни села,отдалечени райони,но в Пловдив всички здрави и от многохиляден град,неуместно малко заразени.Вероятно живеещите в града са немобилни,откъснати от света и не са пипнали вируса;)Сега тестват с цел да видят стадния имунитет и кой преболедувал,кой -не.Но има едно важно условие,което пречи да се изследва статистически населението-Не знаем дали се създава траен имунитет при преболедували!Ами ако е едномесечен този имунитет и сега тези от януари пак нямат антитела.Това изследване трябваше да започне още с установяване на първите заразени,а не сега.

Отговори
1 4

Човек

22.05.2020 | 09:16

Няма резултати,а били излезнали уж.

Отговори
6 1

Пешева

22.05.2020 | 09:07

И какви по-точно са първите резултати?

Отговори
15 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?