Следвайте ни

Излекуваха 91-годишен от COVID-19 в УМБАЛ "Пловдив"

viber icon

Медици от COVID-отделението на УМБАЛ "Пловдив“ спасиха 91-годишен мъж с коронавирус и множество придружаващи заболявания. Според техни наблюдения няма друг такъв случай в цялата страна, където успешно да е излекуван и изпратен вкъщи в много добро състояние толкова възрастен човек. 


Освен напредналата възраст, която е безспорен рисков фактор, болният имаше и множество съпровождащи заболявания като сърдечна, дихателна, бъбречна недостатъчност, захарен диабет, артериална хипертония. Или казано по друг начин - беше полимобриден пациент, каза един от лекуващите медици - д-р Живко Данчев. 


Как точно е станало заразяването не може да се каже, тъй като вирусът вече може да се срещне на много места. Пациентът е от Пловдивски регион. Приет е в  болницата в тежко състояние, защото като всеки над 90-годишен човек е с по-отслабена имунна система и инфекциозните заболявания протичат по-тежко. „В хода нa лечението настъпиха и сърдечни усложнения, което още повече утежни клиничната картина, разказа д-р Данчев. Справихме се, макар че се наложи да престои по-дълго време в отделението – около 20 дни, а не като останалите болни, които се възстановяват за близо две седмици.“


Младият лекар, който практикува в Първа кардиология, каза, че в онзи тежък момент в  COVID-отделението са работили заедно с д-р Юджел Махмуд от Отделението по Неврология, д-р Цветана Тодорова от Отделението по Нефрология, д-р Семиха Моллова от Второ отделение по Кардиология, д-р Пламен Стоянов от Отделение по Хирургия, д-р Елена Кузманова от Отделение по Гастроентерология, д-р Божидар Митев от Отделение по УНГ и от Отделението по Ортопедия д-р Александрос Панайотидис. С нас беше и д-р Иван Горанов, началник на Отделението по Ревматология, много опитен колега, който изигра важна роля в диагностиката и лечението на пациентите, каза д-р Данчев. 


Според медиците освен битката за живота и здравето на възрастния пациент, друго изпитание за екипа е било лечението на техен колега лекар. Въпреки че отговори много добре на терапията, работата с него беше истинско предизвикателство и огромна отговорност за всички, каза той. 


В „УМБАЛ-Пловдив“ няма заразен персонал, което според лекаря се дължи на стриктно спазване на противоепидемичните мерки, които са резултат на професионално проведения инструктаж и отличната организация в COVID-отделението. За това заслугата е на ръководството на „УМБАЛ-Пловдив“, на началника на Отделението по пулмология д-р Илияна Вълканова и на старшата сестра Мариета Черишарова. 


Досега през отделението са преминали 30 пациенти, от тях 24-ма са излекувани и изписани, в момента 3-ма, настанени със съмнение за коронавирус, се изследват, за да се доуточни диагнозата. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Alex

Alex

14.10.2020 | 14:51

Сега Google плаща $ 11570 до $ 12500 на месец за онлайн работа от вкъщи. Присъединих се към тази работа преди 2 месеца и спечелих $ 10588 през първия месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми се промени - напълно към по-добро! Вижте какво правя ===>>> Jobnews3.com/

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?