Следвайте ни

Издаването на сертификатите стартира с проблем

viber icon

Има проблем при издаването на сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19, което е технически възможно от днес, пише "24 часа".

Със своя заповед от вчера, 4 юни, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров утвърди образец на Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за преболедуване на COVID-19, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Сертификатът е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване за COVID-19.

Сертификатът се създава в Националната информационна система за борба с COVID-19 за лицата, които са регистрирани като потвърдени случаи на COVID-19 и вписани в Националната информационна система за борба с COVID-19.

Ваксинираните лица вече могат да свалят своя сертификат в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система - https://his.bg.

Проверка обаче показа, че има проблем. Въпреки че са попълнени коректни данни за ЕГН, лична карта и телефонен номер, от който проболедувалите ковид са държали връзка с РЗИ - при опит да се получи код от системата излиза съобщение "Непознат телефонен номер".

От столичната РЗИ  служителка потвърди, че от сутринта е получила над 20 аналогични сигнала и явно със системата има проблем. Тя препоръча да се опита по-късно. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?