Следвайте ни

Проф. Кантарджиев за "Марица": По-опасен ли е италианският геном на Covid-19

viber icon

От началото на епидемията в Китай и след това в света, всяка вирусна инфекция, предавана по капков и въздушен път, претърпява развитие, което се адаптира към човешкия вид. Вирусът идва от животно и се адаптира към човешкия организъм и благодарение на това придобива някои други свойства: по-лесно се предава от човек на човек и тежестта на клиничната проява става по-лесно и хронично.

Известни са някои мутации на COVID-19, които започнаха като т.н. форма S, но мутира във форма L. Това не означава, че мутацията, ударила Западна Европа е по-смъртоносна от S формата на коронавируса. Това заяви пред Марица проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Спецификата на тази мутация е в двете заменени аминокиселини. Нужна е много по-малко енергия на мутацията, за да зарази човек, защото по-лесно се захваща за клетките ни. Но смъртността от него не е по-голяма. Истина е обаче, че лечението е по-продължително и тежко. Затова, ако човек усети гърлобол, кашлица и хрема, трябва да направи нещо по въпроса.“, коментира професорът.

Той заяви, че дори народната медицина би помогнала за забавянето на инфекцията и избягване на засягане на тъканта на белия дроб. Важното е мерките да се вземат от пациента и лекарите още в началото, за да не се развие вирусът в организма.

Междувременно ген. Мутафчийски съобщи, че няма повторно заразен с вируса, след като веднъж се е излекувал.

Детските имунизации и женските консултации са забранени по време на карантината. Протоколите за рецептурните книжки са удължени напред във времето. Очаква се след Великден да се организират зелени коридори за малки деца и бременни жени. Стоматологичната помощ работи само при спешни случаи. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Стига бе!

29.04.2020 | 15:31

Кантарджиев е прав, веднага се обърнете към близката клинична лаборатория "Кантарджиев", за да помогнете на борбата с К 19.

Отговори
1 0

Смешка

09.04.2020 | 10:03

Смешник със влас=???????????

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?