Италиански лекари към света: Изнемогваме, убийствено е!

В италианската болница „Оглио По” 25 от 90-имата лекари са заразени с новия коронавирус, което увеличава натиска върху здравата система, която вече е претоварена от пандемията.

“Петима от служителите на болницата са заразени с коронавирус”, каза директорът на болницата Даниела Ферари.

Те и здравните специалисти като тях почти сигурно разпространяват вируса, дори да не са го знаели, преди да се нуждаят от лечение или да отидат в изолация, смятат експерти и лекарските профсъюзи. Ситуацията се изостря от факта, че преди месец не са имали достатъчно маски и ръкавици.

“Накрая на силите си сме - каза лекарят Романо Паолучи, който се завърна от пенсиониране, за да помага в болница „Оглио По”, която е близо до Кремона, един от най-тежко засегнатите градове в Ломбардия. - Нямаме достатъчно ресурси и особено персонал, защото, наред с други неща, персоналът се разболява.”

В Ломбардия, региона с най-много заразени и починали от пандемията, най-малко две болници са се превърнали в огнище на инфекция. Медицинският персонал се заразил от пациентите и така вирусът бил разпространен в техните общности преди въвеждането на строга карантина.

„Това е един от факторите, допринасящи за такова бързо разпространение на вируса - казва Джузепе Ремузи, директор на Института за фармакологични изследвания „Марио Негри“. - Пациентите заразиха други пациенти и лекари, които след това излязоха и заразиха други.”

В цялата страна 4268 здравни работници, или 0,4 процента от общия брой, са били заразени с вируса до 20 март, сочат данни на Националния здравен институт.

По думите на Гуидо Маринони, ръководител на Асоциация на общопрактикуващите лекари в Бергамо, освен в болниците ситуацията била много по-лоша в пенсионните домове, където са заразени 1464 здравни работници.

Ръководителят на правителствения кризисен щаб за борба с пандемията от коронавируса заяви, че Италия се нуждае от 90 милиона маски на месец и, “активира всички възможни канали”, за да ги получи.

Управителят на област Ломбардия Атилио Фонтана заяви, че е подписал споразумение с Йордания за четири милиона маски.

В няколко болници и здравни центрове в Милано - публични и частни, служители и синдикати също се оплакват от неадекватни мерки за защита на персонала.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?