Следвайте ни

Испания отваря границите, тройна проверка за туристите

viber icon

Испания от днес отменя извънредното положение, обявено поради пандемията от коронавирус и отваря границите си.

Посетителите от Европейския съюз, страните от Шенген и Обединеното кралство ще могат да влизат, без да са задължени да прекарат две седмици под карантина, съобщи испанското външно министерство.

Туристите ще преминават "тройна проверка", която включва проверка на данните откъде са дошли, измерване на температурата и вземане на допълни подробни данни, ако е необходимо да бъдат наблюдавани, предава БНТ.

28 322 души починаха от Covid-19 в Испания - третата най голяма смъртност след Италия и Великобритания.

Извънредното положение бе постановено на 14 март и ограничи придвижването на хората, освен в случаите на крайна необходимост. Бяха затворени училища, кафенета, барове, развлекателни заведения, музеи и хотели.

Но правилата за физическо дистанциране остават в сила: хората трябва да стоят на разстояние метър и половина на обществени места, да носят маски в магазините и в обществения транспорт, където това правило не винаги може да се спазва, и да мият често ръцете си.

"Вирусът може да се върне и бихме могли да се изправим пред втора вълна на зараза", каза в телевизионна реч премиерът Санчес, цитиран от ДПА. "Всички трябва да спазваме стриктно правилата за здраве и хигиена", подчерта той.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?