Следвайте ни

Ирена Сиракова: Коронавирусът ни дава шанс да подобрим живота си

viber icon

Ирена Сиракова е пловдивски психолог и холистичен терапевт, която от години живее в Уелс. Там държи билкова и хомеопатична аптека, а пациентите ѝ са както българи, така и великобританци. Ето какво ни разказа тя за мерките против коронавируса на Острова и съпоставката им с България, както и за ползите от хомеопатията и билките, подкрепящи имунната система.

- Г-жо Сиракова, хомеопатията може ли да помогне при борбата с коронавируса, или по-скоро вреди? 

-  Ползите от хомеопатията винаги са били много оспорвана и гореща тема в обществото с два крайни лагера по темата. От една страна застават учени, медици и обикновени хора, които лекуват себе си и семействата си с нея и са се убедили в ползите ѝ. Към тази група спадам и аз самата. От друга страна застават отново учени, медици и обикновени хора, които напълно я отричат и смятат, че е с плацебо ефект и напълно безполезна, що се касае до подобряване на човешкото здраве. 

Доводи има редица и от едната, и от другата страна. Без да се впускам в подробности ще кажа, че всеки вид лечение - било традиционно или холистично, е въпрос на избор на самия пациент. При мен, като холистичен терапевт, обикновено идват пациенти, които са опитали с традиционната медицина, но търсят алтернативи, защото не само, че не са видели подобрение, но здравето им силно се е влошило с времето. 

За мен хомеопатията е само един от методите на холистичната медицина, с които си служа, за да подобрявам здравето на своите пациенти. Тя е помощно средство, но винаги съм казвала, че основата е в начина на хранене, качеството на храната, начина на живот. 

Хомеопатията е средство, което спомага живитилната сила в организма да се справи сама с процесите, предизвикващи влошаване на здравето. Тя е средство за подобряване на общия имунитет. А именно от състоянието на имунитета ни зависи как организмът ни се справя с вируси, инфекции, патогени, паразити и т.н. В този смисъл хомеопатията, използвана с цел подобряване на имунитета, се използва много успешно за превенция на заболявания, включително и на коронавирус. Разбира се, има и хомеопатични препарати, които могат да се използват за симптоматично лечение, включително и на респираторни заболявания, ако се налага. Тук вече стигаме и до въпроса каква хомеопатия практикува хомеопатът - класическа или друг вид. Т.е. ще избере да подпомогне само живителната сила или ще предпише и симптоматично лечение. Въпрос на подход.

Когато се касае за хомеопатия, не бих препоръчала самолечение, не защото ще навреди, а защото може да има нулев ефект и да се стигне до разочарование. Доверявайте се на специалисти, които са вложили години усилие и време, за да придобият нужните познания и практически опит и знаят как да подберат точните хомеопатични лекарства според индивидуалните ви нужди и състояние. 

- Кои билки може да използваме, за да укрепим имунната си система – нещо изключително важно при преборването не само на COVID-19, но и на всички останали болести? 

- На първо място слагам Ехинацеята, защото тя е отличен имуностимулант и има укрепващо действие върху респираторната система. Ако я комбинирате с прополис и я приемате под формата на тинктура ехинацея с прополис, ще удвоите благоприятния ефект, защото прополисът е известен със своите противовирусни, противомикробни и противогъбични свойства. Пийте мурсалски и градински чай, чай от куркума и джинджифил, чай от риган – те са с противовъзпалително, противовирусно и антиоксидантни свойства. А ако сте със слаб имунитет, направете общоукрепващ курс минимум 2 месеца с прием на Саменто (котешки нокът).

Излизайки от ограничението на билките, силно препоръчвам комбинирани пчелни продукти като смес от пчелен мед, прополис, пчелно млечице и прашец, които се предлагат от различни пчелни ферми на територията на цяла България. Препоръчвам и прием на Селен, цинк и витамин C – те са с общоукрепващо и  имуностимулиращо действие, а селенът и витамин C притежават и свойството да се свързват с молекулите на различни токсини в организма, превръщайки се в средството, чрез което да бъдат изхвърлени навън въпросните токсини.

- А какво трябва да избягваме? 

- Избягвайте некачествена и вредна храна с наличие на консерванти и подобрители. Избягвайте алкохол, цигари, стрес, козметика и препарати с вредни химични съставки и изобщо всичко, което води до интоксикация на организма и потискане на живителната му сила, имунната система. Т.е. хранете се здравословно. Този призив сега важи повече от всякога. Приемайте сезонни зеленчуци и плодове, за препоръчване произведени в България и с проверено качество, най-добре от малки производители и ферми за био производство. Хубаво е приемът на зеленчуци и плодове да е 80 % от ежедневния прием на храна и 20% да е останалата разновидност храни.

Ако сте спортисти и успявата въпреки забраната да спортувате ежедневно в къщи, то съотношението нека е 60 на 40 %, заради повишената нужда от протеини. Избягвайте липсата на проветряване. Нуждаете се от свеж въздух и кислород за правилното функциониране на клетките. Избягвайте залежаването и застояването.  Да, знам, че ви е забранено да се разхождате и да спортувате навън. Нека това не е извинение да спортувате вкъщи. Спортът е здраве. Ще се отрази благоприятно на целия ви организъм в много аспекти: тонус, хормонален баланс, психика…

Избягвайте да гледате стресиращите новини по телевизията, които ви дразнят, гнетят, предизвикват паника, настройват срещу съседа или колежката. Избягвайте конфликтите в къщи и на работа. Приемете предизвикателството коронавирус като нещото, което ви дава шанс да подобрите живота си, да го преосмислите, да изкорените лошите навици. Да приемете по-отговорно социалната си роля и да помислите, ако се страхувате, защо и за кого и как може да преобразувате този страх в нещо креативно, позитивно, полезно за околните… Избягвайте бездушието, егоизма.. Бъдете добрия пример!

- Какви са последните данни от Великобритания? Колко са заболелите към днешна дата и кои са най-новите предприети мерки за справяне със ситуацията? 

- Според The Guardian статистиката сочи следното: 33718 случая на територията на Великобритания. Аз самата живея със семейството си в Уелс, където случаите са 2121.

Основните мерки, обявени през последните 10 дни, остават засега непроменени. Призивът е за социална дистанция, като уважителни причини за напускане на дома са: пазаруване, медицински причини, спорт или разходка на домашен любимец веднъж дневно, отиване и прибиране от работното място. Увеличават се иконмическите мерки за социално подпомагане на населението в кризата. Последната новина в тази насока е за децата на социално нуждаещите се, на които ще се предоставя училищна храна по домовете, където се обучават дистанционно.

- Смятате ли, че английското правителство допусна грешка като изчака толкова време преди да затегне мерките? 

- Несъмнено отлагането на социалното дистанциране доведе до бърз скок  на заразените и разпространението на вируса. Не съм критик. Отбелязвам очевидното. И все пак за мен положителното е, че във Великобритания стресът, параноята и паниката са в много по-малки количества, отколкото в България и смятам, че това е заслуга на начина, по-който се провежда кампанията политически до момента. Целенасочено правителството се опитва да не всява страх и предприема мерки за подпомагане на засегнатите икономически. И тук полицията си върши работата, но без непосилни за населението глоби и във въздуха не витае това задушаващо чувство на отнети права и липса на свобода. Самият факт, че спортът и разходките в парковете на открито са разрешени веднъж дневно, е жизнено важна глътка въздух.

Аз лично не смятам, че хората могат да се заразят при разходки и спорт сред природата, спазвайки нужната дистанция един от друг, нещо повече намирам го за здравословно. Обратното, в България подтискането, стресът, страхът, ограниченията се отразяват негативно върху психиката и ще има бум на отключени паник атаки и различни психози по време на и след периода на извънредното положение. Има си начини да бъде следено за нарушители и да бъдат намалени случаите на нарушаващи мерките, без това да засяга цялото население, слагано под общ знаменател. Прекарах един кратък период в Пловдив в периода 13-21 март.

Прибрах се от Великобритания, точно в деня на обявяването на извънредното положение и като един сензитивен човек, усещах как стресът на хората витае във въздуха. В момента, в който се върнах във Великобритания се успокоих, защото негативните вибрации около мен изчезнаха и въпреки че веднага след прибирането ми последва обявяването на извънредни мерки и тук, то такова напрежение не се усеща или поне не в градчето, в което живея. Аз лично предпочитам да съм във Великобритания по време на тази световна криза и смятам, че тя ще намери своя път да се справи адекватно, макар и взимайки нужните мерки с известно закъснение.

- Има ли много българи, живеещи на Острова, които се допитват до Вас за съвет или лечение? Какво им препоръчвате? 

- Ако говорим по принцип, графикът ми е запълнен с пациенти, а сега повече отвсякога. Имам и пациенти със случаи на коронавирус (цели семейства), с които преминаваме през това изпитание заедно. Това, което наблюдавам е, че при тези, които са се доверили и оставили здравето си в моите ръце от по-дълго, сме постигнали по-силен имунитет. Те преминават много по-бързо и леко през това изпитание. И обратното - тези, с които сме от сравнително скоро време заедно и са все още с компромитиран имунитет, целият оздравителен процес е по-дълъг и труден. За щастие моите случаи са на лица, които не са в рискувата група и не се е стигало до усложнения, като например усложнено дишане. Имам само един случай с развита бактериална инфекция, като допълнение към вируса, но е увладян и в много по-добро състояние вече. С повечето ми пациенти работим по превенцията и поддготвяне на организма да се справи с коронавируса без усложнения.

Минусът във Великобритания е, че на хората не се дава достъп до медицинска помощ през първите 7 дни на симптоматика и чак след това при влошаване може да се търси съвет от бърза помощ, която следва да прецени по телефона, кой е за хоспитализация и кой не. Поради тази липса на конвенциална медицинска помощ е повече от важно холистичните терапевти като мен да бъдат на линия за нуждаещите се.

- Къде стои психологическият фактор при моментната пандемия?

- Психиката е основен фактор. Много хора я подценяват. Други не осъзнават целия стрес и страх, които им се втълпяват, как им се отразяват на подсъзнателно ниво. Както споменах, тепърва предстои за съжаление бум на паник атаки, психози, депресии, самоубийства…

И не виждам от щаба на МС да са особено загрижени за това, напротив допринасят за общата психоза.

Не съм политолог, за да коментирам политиката, но като психолог виждам много минуси: от наложените твърде строги мерки за санкции, до маниера на съобщаване и предаване на информацията в публичното пространство.

Дори наблюдавам целенасочено настройване на членовете на обществото едни към други и деление на спазващи и неспазващи мерките, вярващи и одобряващи мерките на Църквата и невярващи и неодобряващи и т.н. Това деление винаги го е имало, но сега се засилва.

Когато хората са изнервени, стават и по-озлобени, по-нетолерантни… Имаме си хубави български поговорки: „Който зло мисли, зло намира“ или „Кой, каквото прави, на себе си го прави.“ За съжаление, хората биват манипулирани чрез страха да изкарват на преден план своята нетолерантност.

Затова ще призова, в тези времена, в които най-после ни се дава възможност да забавим темпото, да останем вкъщи и да прекарваме повече време със семействата си, нека го направим извличайки ползи. Това може да е прекрасно време за повече разговори, игри и любими занимания…

Ако все не сме намирали време в забързано ежедневие за партньора си, за децата си.., ами ето сега ни се дава време.  Нека благодарим и го употребим максимално добре и ползотворно. Примери много за това как да се извлече позитивното и от лимона да си направим лимонада.

От нашите вътрешни нагласи и светоглед зависи дали ще изберем да останем позитивни, или да потънем в негативизъм и да съсипем здравето си трайно и качествено и без пряката помощт на коронавирус.

 - Вие се занимавате и с изкуство – пишете, рисувате, танцувате. Арт терапията препоръчителна ли е по време на изолация или карантина? Какви са конкретните ползи за организма и психиката от нея?

- Арт терапията е метод за справяне с емоциите. Тя е безценно оръжие в ръцете на всеки, който се стреми към емоционален баланс.

Рисуването, писането, танците… всички те са вид анти стрес терапия. Помагат за разпускането и релаксацията. Танците спомагат и за хормоналния баланс и по-добрата физическа форма.

Същият ефект имат и йогата, зумбата, аеробиката, плетенето, настолните игри и т.н. Все дейности и хобита, които можем да практикуваме в домашни условия и да ни поддържат по-здрави психически и физически по време на периода на социална изолация. Тук ще си позволя съвсем открито да добавя и секса. Не пропускайте и да прочетете всички тези книги, които приятели са ви препоръчали, а вие все отлагате, поради липса на време.

Бъдете креативни в това как да прекарате времето си максимално по-удовлетворяващо. Разковничето е именно във вътрешното удовлетворение, които ни носят подобни приятни занимания. Отделянето на повече ендорфин, серотонин, окситоцин и допамин ни правят по-щастливи, по-усмихнати, по-уравновесени и спокойни… По-здрави. Бъдете здрави!

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?