46

Иновативно лечение бори всички варианти на коронавируса

Професор Деря Унутмаз, турски изследовател от лабораторията "Джаксън" в Съединените щати, обяви, че той и екипът му са постигнали напредък в нов метод за лечение, ефективен срещу всички варианти на коронавируса.

Унутмаз, който е специалист по имунология от 30 години, обяви пред Анадолската агенция (АА), че методът се основава на технологията на синтетична биология. „Вариантите на COVID-19 могат да убягнат от антителата, които тялото развива. и по този начин дори напълно ваксинирани хора  да се заразят. Вариантът Омикрон ни показа този факт“, каза той.

„Работихме върху имунна система, която противодейства на всички варианти и успяхме“, добави той. Методът на лечение, разработен от Унутмаз и неговия екип от изследователи, работи за „улавяне“ на вируса. „Повърхността на вируса е домакин на шипов протеин, който му позволява да се слее с клетките и да се разпространява. След това той генерира свои собствени протеини в тялото и ги възпроизвежда, за да се разпространи в други клетки. Това е много по-осезаемо при варианта Омикрон. Нашият метод защитава клетките, като помага за неутрализиране на вируса и предотвратява разпространението му в цялата клетка“, каза Унутмаз. Той заяви, че методът ще бъде ефективен и срещу всякакви бъдещи варианти.

Проучването започнало преди около една година и екипът успял да го разработи в лабораторна среда. Сега експертите планират да започнат опити върху животни, а после и върху хора. Унутмаз каза, че планират да приключат опитите с животни до това лято и очакват да постигнат резултати при изпитванията върху хора до края на годината.

Той отбеляза, че методът е „първи“ срещу коронавируса и е вдъхновен от имунотерапевтични лечения срещу рак, върху които екипът му също работи от известно време.

„Минаха почти две години с пандемията. Беше трудно, но хората не трябва да изпадат в отчаяние. Вярвам, че с Омикрон пандемията до голяма степен ще спре. С методите, които разработихме, ще подготвим нашата защита срещу бъдещи варианти. Човечеството и науката в крайна сметка ще триумфират“, добави той.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Важното е ще се изпълни прогнозата на Витанов за броя умрели

Важното е ще се изпълни прогнозата на Витанов за броя умрели

27.01.2022 | 16:03

До сега са 32 939 и се увеличават с около 70 на ден и тия темпове даже ще я преизпълним и ще изпълним мечтата на Тодор Колев да има с нещо дето да подминем американците - щеше да е смешно, ако не беше тъжно

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?