Следвайте ни

Имунолог: Стаден имунитет ли? Това е расизъм. Вече умират млади и здрави хора

viber icon

Вече е известно, че има хора, които са предразположени към тежко протичане на инфекцията. Тази предразположеност е непредсказуема. Насърчаването на това всички да се разболеят и да оцелеят тези, които евентуално не са предразположени, аз бих го нарекъл евгеника – псевдонаучен расизъм. Знаем до какво доведоха такива идеи преди по-малко от век. Пробутването на идеята за стаден имунитет по същество е точно това.

Това сподели по БНТ имунологът доц. Иван Шиваров.

Той обясни и защо се случва така, че млади, видимо здрави хора боледуват тежко от коронавирус и дори загиват:

Колкото повече се разпространява една инфекция, толкова по-голяма е възможността хора, които имат някаква предразположеност, да боледуват тежко и да платят с живота си или с тежки усложнения. Има статии, че около 10% от тежко протичащите случаи имат вродени варианти в определени гени на имунната система, затова са по-предразположени да прекарат тежко коронавирусната инфекция и евентуално да загинат. Тези гени участват в интерфероновия отговор, вид цитокини, които контролират вродения имунитет. Хора, които имат грешки в тези гени, прекарват тежко точно тази инфекция и има по-голям риск да загинат, това може да обясни част от тези случаи, каза имунологът, цитиран от offnews.bg.

Трябва ли да се затягат мерките

Всички хора пренасят вируса, дори безсимптомите, а има и безсимптомен период, това обяснява подмолното разпространение на вируса. Поведението ни като общество се промени през последните няколко месеца, така че е нормално да има по-голямо разпространение на инфекцията, каза доц. Шиваров.

По думите му така или иначе се върви към затваряне. Въпросът е докога, как и колко тежко ще бъде това.

"Още през април беше ясно, че пандемичният процес ще протече с периодично отпускане и затягане на мерките, докато не бъде намерено някакво ефективно средство като ваксина, което да позволи бързо натрупване на хора, резистентни към това заболяване. Не би трябвало някой да е учуден, че трябва да има затягане на мерките. Глобално мерките все пак ограничават разпространението. Не мога да гарантирам, че Китай е решил проблема, там се прилагат мерки, които не са съвместими с едно демократично общество, но явно са оправдани от друга гледна точка", каза той.

Има ли колективен имунитет

Не е задължително по-голяма част от населението да премине през вируса, въпросът е друг, че може да стане така, че вирусът да преминава през обществото на всеки две или три години в зависимост от това колко траен имунитет се постига. Това на този етап ние не знаем. Въпросът е, че има групи от хора с доказани имунни дефицити, които се проявяват само в контекста на този вирус. Тези хора иначе са безсимптомни, здрави, мъже най-често, но могат да бъдат покосени внезапно, обясни имунологът.

Ефективно ли е лечението с кръвна плазма

Преливането на плазма се извършва по съвместимост с кръвната група, въпросът е какво преливаме с тази плазма, доколко този продукт е качествено верифициран. Има данни например, че има хора, които имат автоантитела срещу част от тези цитокини (интерферон алфа), това обикновено са пациенти с тежко протичане на инфекцията. На практика може да стане така, че те да не помагат, а да пречат на тези, които са получили плазмата, предупреди доц. Шиваров.

По принцип оценката на някаква здравна интервенция трябва да става в условията на клинично проучване, активно приложение и активно наблюдение на тези хора и правилна оценка на отговора към дадената интервенция. Спорно е колко една терапия, базирана на антитела, помага в късните фази на лечение. Има такива продукти, които се разработват, като това, с което беше лекуван Тръмп, и засега мнението е, че те помагат само при по-леки случаи. Тъй като в началото заболяването се доминира от вируса, а след това вероятно от имунни механизми, които са отключени и вече наличието на вируса не е от толкова голямо значение. Нещата не са толкова прости и еднозначни, категоричен бе специалистът.

Превенцията с витамин Д

Витамин Д няма да обърне "посоката на колата", но има много други ефекти, които подпомагат общото здравословно състояние, каза доц. Шиваров и допълни, че е особено ефективен при по-възрастните хора, които по-малко се излагат на слънчево греене и със сигурност имат някаква форма на дефицит на витамина. Той уточни, че по-правилно е първо да бъдат изследвани нивата на витамина, но в условията на ковид не е разумно.

При ниски дози хората вероятно няма да се предозират, но не бива да се прекалява, предупреди имунологът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

КИванов

КИванов

04.11.2020 | 20:36

Два пъти прочетох статията,но нищо не прочетох за превенцията,освен за витамин Д.Маските не пазят,това го разбрах още преди два месеца,ограничението на контакти забавя разпространението ,но не отслабва вируса.Колко години ще се самоизолираме?Ваксините щяха да бъдат готови септември,явно нещо не се получава.Защо е нужно да се противопоставят от медиите лекари един срещу друг?Нищо не е ясно,но да пуснем статийка..Доц Шиваров къде практикува?

Отговори
2 0
Илиан

Илиан

04.11.2020 | 17:04

Когато преди пет-шест века се е появило лихварството, християнската религия го е забранявала, та затова евреите са били първите банкери, лихвари, заемодатели и т.н. Те са така да се каже пионерите в този бизнес. Хитри са, правят си сметката, но недей така да ги заклеймяваш и те са хора. На мен лично нищо лошо не са ми направили, напротив имат напоследък много успехи в медицината та не се знае дали в тази област няма да дадат голям принос за човечеството.

Отговори
0 0
Иииишши

Иииишши

04.11.2020 | 15:49

А още едно доказателство за еврейската наглост дебилност.и простотия В коментара си по повод защо семето им е проклето минусите заваляха кат. Майски дъжд Къде мислите са техните разплути задни части Да познахте Не са зад мотиката Пък и за какво ли Нали целия стар Пловдив е техен Молове Банкови офиси магазини Те са или рентиери или офисни плъхчета утоени и цял ден.зад компа и телефончето с атрофиралите си ръчички цапат ли цапат ефира Еий мушмороци да не са возите отново в конски вагони Внимавайте в картинката дебили

Отговори
2 0
А дали

А дали

04.11.2020 | 13:53

Ако бръкнем надълбоко в историята на човешкия род ще видим един народ проклет от Бог Този народ е Юдейския А още по надълбоко ако бръкнем с оглед на днешната ситуация с тъй нареченото грипче все копелдаци еврейски не могат да издържат на този нов щам грип Е кой им е виновен като един път Господ Бог ги е орисал с такава генна структура дето първия повей на вятъра ги вкарва в гроба Да не говорим за разбитата им имунна система плод на дългогодишно от векове традиция при тях да се женят и раждат деца за първи братовчеди в името на запазване на сребърниците Какъв ще да е този плод Отделно от това тази пасмина е скарана с физически труд Основата на човешката природа Мислят че като тичат като изоглавени след като цял ден са седели на задните си части и одат да тресат мазнините си във фитнес зали ще постигнат нещо Заради туй че тяхната имунна система не може да издържи на агресията на този щам грип трябва да побъркат целия свят А и целите им са чисто икономически не толкова здравни Защото за каквото и за ви говорят става въпрос за пари И ако не сте още забелязали грачат като лешояди на мърша само за пари И от въздуха май започнаха да правят пари щом ни го дават на глътки през техните маски Някой от вас да има фабрика за маски дезифектанти фармацевтична компания Не Нали

Отговори
3 5
Стоян

Стоян

04.11.2020 | 13:05

А така! Иначе псевдо лекаря Мангъров обясняваше за стадния имунитет! И разни амеби му вярваха. Хайде сега всички негови привърженици да ходят той да ги лекува. С чайче и аспиринче! Дано се натръшкате всички,които вярвате в разни конспиративни теории!

Отговори
10 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?