2374
Следвайте ни

Имунолог: Лекарствата за COVID не са панацея и не може да се разчита само на тях

viber icon

Лекарствата срещу COVID-19 няма да бъдат панацея и не може да се разчита изцяло на ефекта им. Имат обещаващ ефект при по-възрастните, хронично болните или тези с поне едно придружаващо заболяванe. Това заяви доц. Снежина Михайлова, имунолог в "Александровска" болница, пред БНТ.

Ефикасността им е най-висока, когато се приемат в първите дни от началото на инфекцията, до 5 дни максимум от началото на симптомите. Обсъжда се висока цена на тези медикаменти, обясни имунологът.

По думите ѝ няма установена терапия при лечение на коронавируса, която да се прилага и да е високоефективна, като дори Ремдесивирът и кръвната плазма в някои случаи не сработват.

"До момента наистина най-ефективно се оказва ваксината. В момента доминира Делта вариантът. Все още няма настъпване на грипна епидемия, приветствам поставянето на противогрипна ваксина", допълни доц. Снежина Михайлова.

По думите ѝ няма противопоказание да се постави противогрипна ваксина преди или след имунизация срещу COVID-19, като трябва да има отстояние минимум две седмици между двете ваксинации.

Двете инфекции в началните етапи протичат сходно - температура, отпадналост, болки в гърлото, поясни доц. Снежина Михайлова.

Според нея загубата на вкус и обоняние вече не е толкова често срещан симптом.

 
Ефектът от въвеждането на зеления сертификат ще се види по-нататък във времето, затова и тази вълна е толкова продължителна, каза още доц. Снежина Михайлова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Борис

Борис

17.11.2021 | 11:28

Аман от агитации за ваксини. Знам, че носят много пари, но нека не ни принуждават, още повече, че каквото и да казват, ваксинираните боледуват.

Отговори
7 2
БРАВО БОРИСЕ - ПРОСТ БЕШЕ И ПРОСТ СИ ОСТАНА

БРАВО БОРИСЕ - ПРОСТ БЕШЕ И ПРОСТ СИ ОСТАНА

17.11.2021 | 16:24

ЕДНО СИ БАБА ЗНАЕ - ЕДНО СИ БАЕ

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?