Следвайте ни

Имунитет срещу коронавируса - след две ваксинации и два месеца

viber icon

Пълноценен имунитет срещу коронавирус се развива до два месеца след ваксинирането, обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев, цитиран от "Фокус".

Не е на 100% сигурно, но в много голяма степен можем да сме сигурни, че в рамките на 100 000 човека честотата на страничните ефекти на ваксината срещу коронавируса е много ниска, обясни той.

„Част от ваксините, които се предлагат в момента изискват две дози, за да се развие пълноценният имунен отговор. 28 дни или 2 седмици след първата, т.нар. priming ваксина, се прави втората доза. Това довежда до разгръщането на пълноценния имунен отговор, който се развива след около 20-30 дни след втората дозировка“, обясни пулмологът.

Д-р Александър Симидчиев каза още, че ваксинирането е едно от най-ефикасните мерки в медицината. Спонтанното боледуване не е изграждане на групов имунитета, а изграждане на имунитет, обясни той, като уточни, че груповият имунитет се гради с ваксинални интервенции, добави пулмологът. Единственият начин за разпознаване на безсимптомна пневмония е правенето на изследвания, каза още д-р Симидчиев, като добави, че дори и при безсимптомно боледуване, човек има много леки симптоми, на които не се обръща особено внимание.

Подходът за преценка на сериозността на заболяването е измерването на сатурацията, която нормално е над 95%, поясни специалистът. Тревожно става, когато тя спадне под 91-92%, предупреди той.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

В Марица

В Марица

01.12.2020 | 23:13

Са специални разузнавателни агенти. Знаят всичко.

Отговори
4 2
ДА!

ДА!

01.12.2020 | 22:24

Имунитет посмъртно. След ваксината нищо няма да ти е нужно повече.

Отговори
6 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?