49
Следвайте ни

Има ли опасност за бременните при ваксиниране срещу COVID-19

viber icon

Бременните не трябва да имат притеснения от ваксинацията. В това бе категоричен акушер-гинекологът доц. Румен Димитров по време на годишния форум на фондация "Мост".

„За РНК ваксините няма забрана. Трябва да ви кажа, че традиционният грип, обикновеният грип, така да го наречем, е една от индикациите за ваксиниране по време на бременност, защото обикновеният грип, сезонният грип протича много по-тежко при бременните и затова в много държави на практика е задължително те да бъдат ваксинирани”, обясни доц. Димитров.

На форума стана ясно още, че случаите с COVID-19 продължават да се увеличават, но все още не сме достигнали пика на четвъртата вълна. "Увеличение на случаите се очаква между 10 и 15 октомври, като най-засегнати ще бъдат хората, които не са се ваксинирали, заяви проф. Радка Аргирова.

Според вирусолога с началото на учебната година се очаква и ръст на заболелите. „Чакам данни с откриването на учебната година. Мисля, че някъде около 10-15 октомври ще имаме повишаване на цифрите, които имаме днес”, посочи тя. А в четвъртата вълна на COVID-19 у нас най-засегнати ще бъдат неваксинираните, смята вирусологът.

„Не знам до каква степен ще засегне по-възрастните ученици, вероятно и млади родители. Това ще бъде много съществено, защото много хора, които не са имунизирани, ще бъдат сразени с вируса”, посочи още проф. Аргирова.

С началото на учебната година, родителите не би трябвало да се колебаят дали да ваксинират децата си. „За деца над 12-годишна възраст съвсем спокойно могат да се използват наличните ваксини. Това е вече ясно, светът има достатъчно голям опит”, каза още вирусологът.

За ваксинираните с две дози според проф. Аргирова на този етап няма нужда от трета игла.

„Именно защото имаме клетъчен имунитет. За сега нямаме нужда от трета игла. Да не говорим за четвърта и прочие”, допълни тя.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

баф мааму

баф мааму

19.09.2021 | 18:01

Щом и гинеколозите взеха да разбират от вируси, сме победили Нещото.

Отговори
2 0
Ама вижте сега

Ама вижте сега

19.09.2021 | 17:04

Това не е ли въпрос, на който да е би трябвало да бъде отговорено преди една ваксина да бъде пусната сред населението? Или сам старомоден и е най-добре чрез дебати и медийни интервюта да се отговори на този въпрос - както и на много други?

Отговори
1 0
Филър

Филър

19.09.2021 | 15:57

Есента на 2020г ваксинираха с Астра зенека и кленъчният им имунитет почти го няма(с изкл.на щастливците с естествен такъв). Ттака че, делтата ще има срещи и с ваксинирани с тапия

Отговори
2 1
Кдкдк

Кдкдк

19.09.2021 | 15:47

Тоя пичага обяснили за метода магнитофекция използван в рнк правил ли е лично той анализ как е постигнат ефекта

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?