Следвайте ни

Идва ли страшното? Първа област влиза във виолетово КАРТИ

viber icon

Първа област на България влиза в последната, четвърта зона на COVID-19 с над 500 заболели на 100 000 население. Това съобщи математикът проф. Николай Витанов в личния си профил. Ето подробностите: 

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 27 август 2021 г.


Следват картите. Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Нали виждате, какво ще се появи в близките дни - област на ниво 4. Не, цветът не е сбъркан. Но не сте изненадани. Точно това очаквах да става в края на август, нали така.

На тая карта следва намаляване на жълтото за сметка на червеното и кафявото в рамките на следващата седмица. А следващата седмица е вече септември месец.

Виждате още, че западна България засега се държи и повечето области там са на ниво 2. Но видяхте как прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост бързо почервеня в западна посока. И с тази ще стане така.
Да пиша пак - тая карта ви е за сведение, къде може да се очаква някой да се сети, че има план и тоя план предполага мерки. Просто вие, които сте в червените области, имайте едно наум, че може да има по-строги мерки. Може и да има, може и да няма - то тези решения не са тъй прости, както си мислят някои хора без опит.

Появата на области на ниво 4 обаче не оставя много пространство за маневри на взимащите решения.

Следва картата на риска съгласно нашата методология. Виолетовото расте. Очакваме жълтото да изчезне съвсем. В областите в червено трябва да се внимава повечко, а в тези във виолетово - доста повечко. Пазете се, оставете "безсмъртните герои" да си играят на руска рулетка. Де да можехте да ги видите, какви жалкари стават, като стигнат до болница и не дай си Боже с по-тежка форма. Ако ми позволите малко да перефразирам поговорката - пъчат се като арслани, а в болницата са като ..... (довършете си го сами).


На картата за прогнозната 14-дневна заболеваемост нещата станаха напълно червени. Затова от днес ви показвам картата с нюансите на червеното. Като се вгледате, някъде е по-червено от другаде. Така човек получава по-добра представа къде какво става. Пример - къде е най-тъмно червено днес - Отговор - в Търговище. Изненадани ли сте? Отговор - не.
Базовото репродуктивно число днес е 1.409. Пак е над 1.3.
1.397 означава, че обхвата на заразата се увеличава с бързи темпове. Това не е заплаха, а обективна информация.
Активните случаи прелетяха покрай 25 000 и полетяха към 30 000. Както и очаквахме. Но това не е добре.
Броят на хоспитализациите и на случаите за интензивно отделение ще расте с бързи темпове. И това не е заплаха, а реален факт. Пазете се, оставете "арсланите" да се арсланят и
ни им обръщайте внимание.
Индикаторът за смяна на тренда за страната все още е под критичната стойност. Има обаче вече 11 области, които, както се очакваше, влязоха в зоната на слабо дифузно разпространение на заразата. Няма да пиша имената им засега. През следващата седмица обаче се очаква дифузното
разпространение да почне да взима надмощие над клъстерното разпространение на територията на страната.
Броят на починалите расте. Нека да уточня някои числа. На 18-ти април 2020 г. дадох едно интервю, в което казах, че вируса си има помагачи - такива които спомагат за разпространяването му и като заблуждават народа да подценява опасността.. Оттогава започнаха да ме ругаят хейтърите.

Броят починали тогава беше към 40. В средата на май 2020, когато започнах да говоря, че можем да се справим с вируса и че няма нужда да ходим нагоре по стълбата на заразата, след като седим на долния и край срещу вратата, на която пише : "Край на медицинската част на кризата", ругатните се засилиха. Броят починали беше 93 или 96 - не помня вече точно кой от двата дни беше, но вземете средно аритметично - 94.5 (я го умножете това по 200 за да разберете защо ви говоря за нещо).

После, когато генерал Мутафчийски даде онова интервю на Бенатова, броят починали беше към 144. Днес е 18 647. Питам аз - защо трябваше да минем през всичко това, като можехме да ударим спирачката още в началото на лятото миналата година. Много тежък въпрос. Гледайте сега какви теорийки се извадят за това. Казал съм - когато случаите станат 18800 (хайде ще изчакам до 18900 и дори може и до 19000) ще ви напиша какво мисля аз по въпроса. Не се съмнявайте, че ревът и воят след това ще са чудовищни.
С две думи - чакат ни трудни дни. Няма какво да ви лъжа. Който иска да ви лъже - да ви лъже. Пазете се, пазете децата.
Не се паникьосвайте, живейте си нормално, просто внимавайте на местата, където има много хора и спазвайте елементарните мерки.
Така, това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Всичко позволено

Всичко позволено

27.08.2021 | 13:52

За преодоляване технологичния застой в запазния свят са нугни иновационни отрасли, и един от тях е хармакологията, втора промишленост след производство на оръжия. Отрасъл фарма е тясно свързан с най големите информационни портали в странни съюзи синергия, където патоса е радикална трансформация на сегашен свят в нов на транснационалните елити, без национални. Наместо вентилация и озонатори, както Борисов ползва заболял в първата вълна, рекламира ваксинация със светена вода. А военния синергиен министър вируса прогонва със самолетен тътен и още самолети са му нужни

Отговори
4 7
...

...

27.08.2021 | 13:22

ТОВА Е ПРОГНОЗА ! В заглавието е представено като факт

Отговори
7 6
Бай Тошо

Бай Тошо

27.08.2021 | 13:18

Схемата може би е такава: и Боко твърди, че ЕС дават и отпускат пари само на ваксинирани, а булгаристанците не щат ваксини, Булгаристан изоставя, няма да има пари - умрял Булгаристан ще фалира - отделно няма за крадене и такива: математици, министри с ботокси, кунчовци бият тъпана, плашат раята, гербави бухалки!

Отговори
9 9
През есента

През есента

27.08.2021 | 13:17

Столипиново навлиза в зона кюмур

Отговори
10 4
журнаглисти

журнаглисти

27.08.2021 | 12:58

Висенте пак ли са го изпуснали от Новите съседи и е вилнял по студиата?

Отговори
14 5
752380

752380

27.08.2021 | 11:53

П рост народ,изключително слаб здравен министър! Защо не се изпълняват мерките? За чий е този план за действие? Строги мерки,изпълнени според този прословут план. В нормалните страни властите казват и точка. Тук всеки н енормалник протестира. В Гърция като пример,ще тестват два пъти седмично учениците! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО . Който не иска,няма да бъде допускан в училище. А иначе тек разни подобия на родители врещят срещу всички мерки. Който не е съгласен,да си учи сам детето. Твърда ръка трябва,не офлянкване !

Отговори
28 18
Черен код

Черен код

27.08.2021 | 11:51

Откога вирус се лекува със затваряне ? Откога вирус се лекува от политици, математици и всякакви индивиди ? От кога вирус се предава по медиен път ? Всичкото е такъв лош сглобен театър, че нсправо ми се повръща

Отговори
20 23
Даа

Даа

27.08.2021 | 11:55

Т ъпанар! От кога н едоклатени като теб,разбират от пандемия? Що не си закараш н асрания г ъз в ковид отделенията?

Отговори
23 18
Сик

Сик

27.08.2021 | 12:03

Карантина откъде идва, бе неграмотен

Отговори
7 10
ДБ58959

ДБ58959

27.08.2021 | 13:46

Предлагам, когато се разболеете, да не търсите медицинска помощ, а да си стоите вкъщи и да си повръщате.

Отговори
6 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?