Следвайте ни

И Турция започва тест на 2 свои COVID-19 ваксини с доброволци

Въдворяват принудително в общежития незспазващите карантината

viber icon


Турция е постигнала значителен напредък в  разработването на ваксина срещу COVID-19, заяви министърът на промишлеността и технологиите на страната.


„Нашите изследвания дават плодове. Фазата на изпитване върху животни за две потенциални ваксини е завършена “, каза Мустафа Варанк.


Заявленията са подадени в Министерството на здравеопазването, след оценките на министерството и след определяне на съоръженията, където ще се извършва пилотното производство на ваксината, ще започнат човешки опити, добави министърът. „Надяваме се да постигнем значителни резултати по отношение на разработването на ваксината в предстоящия период и ще информираме обществеността за развитието.“


Варанк отбеляза, че усилията за разработка на коронавирусна ваксина и лекарства се координират под покрива на платформата "COVID-19 Турция" , водена от турския Съвет за научни и технологични изследвания (TÜBİTAK).


„Като част от тези усилия и платформата, местните учени вече са разработили вътрешния синтез на антивирусното лекарство, наречено фавипиравир.


В момента турска компания произвежда това лекарство “, каза още той.


В момента над 2100 потвърдени  пациенти с коронавирус са поставени под карантина в общежития и общежития в Турция, съобщи МВР.


„Към 26 септември 2157 души са в изолация в общежития и общежития с капацитет 92 790“, се казва в изявление на министерството. Около 689 от тези лица са били поставени в карантина поради нарушаване на изискванията за самоизолация. 
1 359 от тях са временно пребиваващи, като сезонни селскостопански работници и работници на обекти, добавя той.


Според министерството 3524 души са били поставени под карантина - или доброволно, или поради нарушаване на правилата - от 11 септември, когато Турция наложи нови мерки срещу COVID-19.


Те включват задължителна карантина в управлявани от правителството общежития, за хора, които нарушават правилата за самоизолация. В уведомление, изпратено до всички 81 провинции на Турция, вътрешното министерство обяви, че потвърдени и заподозрени пациенти с COVID-19, които нарушават условията на изолация или които не са в състояние да се самоизолират правилно, ще бъдат настанени в общежития определени от местните управители.


През последните седмици Турция усили мерки за спиране на разпространението на вируса, въвеждайки по-строги проверки и ограничаване на струпването на групи хора при мероприятия.


На 21 септември започна обучението в клас единствено за ученици в детски градини и първокласници и то само по един ден в седмицата, за да видят и свикнат с обстановката в клас. От 28 септември тази група ученици започват да посещават часове два дни в седмицата. В зависимост от резултатите, ще бъде взето решение кога останалите ученици ще преминат от неприсъствено онлайн в присъствено обучение. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?