Следвайте ни

И Турция с лекарство срещу COVID-19

viber icon

Базирана в Анкара компания, работеща с три университета за разработване на местно лекарство за лечение на COVID-19, обяви, че очаква да приключи изпитанията след няколко месеца.  Лекарството, получено от молекулата CNT002, ще бъде последното допълнение към разширяващия се списък на местните инициативи в борбата срещу пандемията.


Мустафа Ерсин Ерфа, главен изпълнителен директор на компанията, каза, че лекарствата ще могат да бъдат изнасяни и в чужбина, след като бъдат одобрени в страната.


Екип от 75 изследователи участва в производството на лекарството, разработено в сътрудничество с три университета. След един месец ще започнат опити с около 100 доброволци. Компанията казва, че е в състояние да произвежда 25 милиона дози лекарства годишно.


В петък Ерфа каза пред медиите, че вече произвеждат генерични лекарства, използвани за лечение на COVID-19 и усилията за разработване на собствени лекарства са започнати през март, когато са съобщени първите случаи в страната. „Работим върху молекула, способна да лекува белодробни симптоми, причинени от вируса“, ​​каза той. Той каза, че лекарството възстановява уврежданията на белите дробове и съкращава процеса на лечение. „Кандидатствахме и за патентоване на молекула CNT002“, отбеляза той.


Въз основа на хода на проучванията, местно направена ваксина ще бъде на разположение през 2021 г., когато страната планира да произвежда 50 милиона дози месечно. Правителството одобри 31 проекта за ваксини и лекарства, като сред тях са две ваксини, разработени от университета Ерджийес в централната провинция Кайсери и от частната компания Кочак Фарма, за които ви информирахме по-рано в Марица.бг. И трите трябва да преминат към изпитания с хора до края на този месец, според служители, които казват, че групи здрави доброволци, състоящи се от 20 до 80 души, ще бъдат инжектирани на първия етап. Междувременно в Турция продължават и опитите с доброволци за ваксина китайско производство.


Здравният министър Фахретин Коджа заяви в петък, че Турция е успяла да „забави разпространението на болестта“. През последните няколко седмици са извършени повече проверки за спазване на правилата срещу пандемията, и проследяване на контактите на заразените. Коджа говори пред медиите в южната провинция Адана, последното му междинно кацане в седмичните национални обиколки, за да наблюдава ситуацията за борба с COVID-19 на място. Министърът каза, че Адана - с население от над 2,2 милиона души - е една от най-гъсто населените провинции в Турция. Той добави, че наскоро отворена градска болница донесе допълнителен капацитет за здравеопазването в провинцията по време на пандемията.


Koджa приветства „добрия напредък“ по отношение намаляването на броя на пациентите и тежестта върху здравния сектор, но предупреди, че това не означава, че Турция трябва да "свали гарда си" на фона на все още вилнеещата пандемия. „Нашата борба е по-силна само с вниманието и придържането на обществеността към правилата“, подчерта той.


Говорейки за тенденциите, специфични за регионите, Коджа каза, че болниците в централните и източните региони са били натоварени със седмици, а в Адана огнището е достигнало своя връх миналия месец. „Нашият отговор помогна за овладяването на огнището и през последните две седмици броят на случаите намаля с една трета. Тук също сме забелязали спад в броя на пациентите, посещаващи клиники за COVID-19 “, каза той. Koджa обаче предупреди, че по-голямата част от пациентите са възрастни граждани, и призова обществеността „да бъде по-внимателна, за да защити възрастните си граждани от инфекция“.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?