Следвайте ни

Хваща ли ви ваксина срещу COVID-19? Изчислете тук

viber icon

Затлъстяването не  само удвоява риска от болнично лечение след заразяване с коронавируса и увеличава риска от смърт с близо 50%, съобщава Би Би Си. Ново проучване показва, че килцата отгоре може да намалят сериозно ефекта на ваксина срещу заразата.

Това се основава на факта, че противогрипните ваксини не работят добре при хора с индекс на телесна маса (ИТМ) над 30.

 

ИЗЧИСЛЕТЕ ВАШИЯ ТЕЛЕСЕН ИНДЕКС ТУК

 

Екипът от университета на Северна Каролина направи сравнително проучване на 75 изследвания от цял свят, обхващащи близо 400 000 пациенти с наднормено тегло.

Те открили, че хората със затлъстяване и COVID-19 са два пъти по-склонни да попаднат в болница и 74% по-вероятно да бъдат приети в интензивни отделения. Те също така са изложени на двойно по-голям риск да умрат след заразяване с коронавируса.

Проучвания в Обединеното кралство показват подобни резултати и настояват правителството да предприеме нови мерки за ограничаване на затлъстяването.

„Изследователите на ваксини трябва да погледнат как те ще повлияят на хората със затлъстяване“, казва проф. Попкин от екипа на университета в Северна Каролина. Той е обезпокоен, че една ваксина, когато е готова за употреба, може да бъде по-малко ефективна при население с висок процент на хора със затлъстяване.

С нарастването на затлъстяването по света и 20% от хората с наднормено тегло или затлъстяване в почти всички страни - във Великобритания и САЩ, това е близо 66% от населението и как ваксините ще работят в тази група е "критично", се казва в изследването.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?