Следвайте ни

Хотелиери осигуряват 3 000 легла за борбата с COVID-19

viber icon

Хотелите са готови да осигурят над 3000 легла в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от COVID-19. Браншът изцяло подкрепя идеята на правителството за осигуряване на леглова база като буферна зона с цел превенция на населението. Това стана ясно след среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представители на Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 

„Очакваме Министерството на здравеопазването да ни предостави информация какви са санитарните изисквания, на които трябва да отговарят местата за настаняване, определени като „карантинни хотели“, както и каква следва да бъде организацията на дейността им, свързана с предоставянето на настаняване и хранене и как хотелиерите биха могли да получат финансиране за това съгласно приетите мерки за борба с COVID-19", заяви вицепремиерът Марияна Николова. Тя подчерта, че ресорното министерство няма да определя кои хотели ще бъдат включени в списъка като карантинни.

Практиката в други държави показва, че такива хотели се използват като буферни за хора, които трябва да са под изолация и не могат да го направят в домовете си, за да не заразят близките си, както и за лица, които пристигат от чужбина и подлежат на задължителна карантина. По този начин се предотвратява възможността някои от тези групи хора да прехвърлят заразата върху други.

„Изчисления показват, че карантинирането на човек в хотел намалява сумата, която държавата би отделила за неговото хоспитализиране минимум два пъти. По този начин се избягва прегряване на здравната система и разпространението на болестта у нас", обясни Марияна Николова.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Затвор

Затвор

05.11.2020 | 14:55

Гюро, всички са за затвора! Да дойде някой,който знае какво да прави! Тия само решават на парче,без резултат! Ако трябва да дойде знаещ отвън. Тиа са за трепане. Ще уморят народи без лекари и адекватни мерки!

Отговори
4 0
Въпрос

Въпрос

05.11.2020 | 14:52

Леглата са ясни! Кой ще обгрижва болните? Защо се замита под килима точно най- важното? Омръзна ни от скапан политически пиар!

Отговори
4 0
ГЮРО

ГЮРО

05.11.2020 | 14:52

Осем месеца какво правиха тия некадърници? Чешеха си "едно място". Можеха да направят много неща, но самият ъпчо Кунчев казва "не знам какво трябва да се направи". Ами да си даде оставката и ако трябва, да ходи в затвора, щом като заема длъжност, за която ачик не отговаря по знания и умения. За Държавата на калинките такива картинки за правило, а не изключение.

Отговори
4 0
ТЕЗИ  3000  места

ТЕЗИ 3000 места

05.11.2020 | 14:11

Изискват голям медицински персонал. Къде го?

Отговори
3 0
Тони

Тони

05.11.2020 | 23:09

Как къде в чужбина, през терминал 1 и 2.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?