Следвайте ни

Хоспис за възрастни - новото огнище на COVID-19

viber icon

Хоспис за възрастни в Търговище е новото огнище на коронавирус у нас. На 22 септември там бе диагностициран първият заболял, до момента установените с COVID-19 там са вече 30 - 23 домуващи и 7 души персонал, съобщиха от Щаба за борба с разпространението на заразата, ръководен от областния управител Митко Стайков.

Всички потребители на хосписа и медицинския персонал са консултирани с инфекционист, който е назначил профилактична терапия. Засега те не проявяват характерни за COVID-19 симптоми. Домуващите с положителен резултат от PCR-тест (общо 21 лица) са настанени в самостоятелни стаи на първия етаж на сградата. Все още в Инфекциозно отделение на МБАЛ - Търговище се лекува първата диагностицирана с COVID-19 жена от персонала на хосписа.

От Щаба информират, че днес е починал мъж на 84 г., приет в хосписа на 17 юли с отрицателен PCR-тест. Той е бил в тежко увредено общо състояние и сериозни съпътстващи заболявания. Четирима от седемте души персонал с положителни резултати са избрали да бъдат карантинирани на работното им място. Изолирани са в самостоятелни стаи на отделен етаж. Останалите трима инфектирани са карантинирани на посочен от тях домашен адрес. На 25 септември служители на РЗИ - Търговище са извършили проверка в хосписа, като е връчено предписание с допълнителни противоепидемични мерки. Установено е, че има в наличност лични предпазни средства - маски, ръкавици и дезинфектанти.

Поради липса на защитни костюми, здравната инспекция съдейства за осигуряване на необходимите количества еднократни и многократни костюми. От март са забранени свижданията в медико-социалното заведение. Приемането на нови потребители се е случвало единствено след представяне на отрицателен резултат от PCR-тест. Епидемиологичното наблюдение в огнището продължава.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?