Следвайте ни

Хирурзи от МБАЛ "Света Каридад" доказаха страшни усложнения от COVID-19

viber icon

Екип от съдови хирурзи от МБАЛ  "Света Каридад" в Пловдив доказаха микросъдовите артериални усложнения от COVID-19 на трима пациенти с положителни PCR-тестове, лекувани през  октомври и ноември в болницата. Това съобщиха от здравното заведение.

Докторите Георги Сакакушев, Веселин Грозев, Георги Атанасов и Димитър Иванов оперираха най- напред  77-годишен пациент с остра артериална недостатъчност на лявата ръка, проведени 6-кратни тромбектомии и реваскуларизации, с последваща ампутация на лява предмишница.

Пациент на 81 години, с тежка форма на протичане на COVID-19 и подостра исхемия на ляв долен крайник е опериран двукратно без успех с последваща ампутация на  ниво бедро завърши с екзитус (летален изход).

Друг пациент на 61 години по повод остра тромбоза на ляв долен крайник е опериран двукратно, с последваща бедрена ампутация. От взетия от него артериален препарат хистологичното изследване показва артерия със силно разширен лумен, силна задебелена стена, в която на фона на ангиосклеротичните промени е налице тежка увреда на ендотела, със силни некротични зони, на места с пристенна тромбоза и тромби. Опасните промени отговарят на тежко изразен ендотелит (възпаление) при COVID-19. 

"Считаме, че мултифокалните микросъдови  тромбози вследствие на COVID-19 ендотелит е в основата на всички усложнения на инфекцията", e заключението на лекарите.   
 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

Батко

11.12.2020 | 15:28

Ще се сетите, че COVID-19 e васкуларно а не пневмологично заболяване ;)

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?