49
Следвайте ни

Хапче за COVID-19, предписано на милиони, се оказа неефективно и дори вредно

viber icon

След като лекарство бе използвано от повече от 8 милиона души за лечение на Covid-19 в Турция, ново научно изследване установи, че то е неефективно в борбата срещу вируса.

Това обяви в Туитър членът на турския научен комитет по Covid-19 проф. д-р Серап Шимшек Явуз от Истанбулския медицински факултет. 

Фавипиравир (Favipiravir)  е лекарство, първоначално произведено в Япония, одобрено за лечение на грип. След информация за ефективността му в борбата с Covid-19, турското здравно министерство започна да го предписва на всички хора, диагностицирани с новия коронавирус. Пациентите в задължителна карантина бяха посъветвани да приемат хапчето до девет пъти на ден.


Към днешна дата лекарството е предписано на около 8 милиона души в Турция.

Въпреки широкото му използване, Фавипиравир не е одобрен никъде по света за лечение на Covid-19. 

Япония през 2020 г. даде безплатно на 20 страни, сред които и България, противогрипното лекарство Авиган (Avigan), известно още като Фавипиравир (Favipiravir) за да го използват за лекуване на пациенти, заразени с новия коронавирус. Няма информация колко пациенти в България са използвали медикамента. 

Сега ново проучване, публикувано от канадската фармацевтична компания Appili, доказва неефективността на лекарството. Проучването, наречено PRESECO (Предотвратяване на тежък COVID-19), показа, че когато пациенти с COVID-19 са получавали фавипиравир, те не са имали реално облекчаване на състоянието.

Лекарите са загрижени за страничните ефекти след приемането на толкова много от това лекарство от пациентите. Д-р Мурат Акова от Катедрата по микробиология и инфекциозни болести на университета Хаджеттепе каза, че приемането му в такива високи дози може да има отрицателен ефект върху черния дроб. „Най-вече наблюдавахме, че нашите пациенти изпитват нарушена чернодробна функция, но след като лекарството беше спряно, функциите се върнаха към нормалното", увери той. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

bam

bam

22.11.2021 | 10:39

Опитни мишлета..

Отговори
8 0
!!!!

!!!!

22.11.2021 | 10:34

Не мога да повярвам как са тъпкали хората с неизпитани лекарства! И в България е било изписвано със сигурност!

Отговори
13 1
опитно зайче

опитно зайче

22.11.2021 | 13:08

След не много време същата песен ще запеят и за ваксините, но иначе сега българите са неуки ,необразовани, недоверчиви и т.н.

Отговори
5 5
До горен

До горен

22.11.2021 | 13:26

Готов ли си да се обзаложим на голяма сума пари (5 цифрена) на база твоето твърдение отгоре ? Според мен няма да стане такова нещо с ваксините според теб ще. Готов ли си ?

Отговори
5 4
А добър ден

А добър ден

22.11.2021 | 10:27

Като всичко против Кромид......и това е пунта мара. Но паричките са взети.

Отговори
9 1
Аха

Аха

22.11.2021 | 10:15

Правили са двойно сляп клиничен опит навярно.

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?