Следвайте ни

Хапче срещу COVID-19 спира инфекцията за пет дни

viber icon

Нова надежда в борбата с коварния коронавирус дават учените. Експериментално лекарство срещу Covid-19, което обещава да бъде вид "Тамифлу" за пандемията, е имало положителни резултати в предварително проучване, каза един от разработчиците на лекарството от "Ridgeback Biotherapeutics" и "Merck & Co", цитиран в статия на "The Wall Street Journal". Хапчето, което се разработва, значително e намалило инфекциозния вирусен товар при хора в проучване, което е на среден етап, след петдневно лечение.

Съобщението е направено от "Ridgeback" на виртуална среща на учени по заразни болести в събота /6 март/. В ход е допълнително проучване на експерименталния антивирусен препарат. Ако то се окаже със способност да лекува хора с Covid-19, които проявяват симптоми, лекарството ще подкрепи ограничения към момента арсенал от препарати за лечение и ще бъде първият орално приеман антивирусен препарат срещу болестта.

Повече от година след пандемията, лекарите и пациентите с Covid-19 имат малко възможности, пише щатското издание. Само един антивирусен препарат е разрешен за употреба: "Ремдесивир" на "Gilead Sciences" Inc. и показва, че дава само умерена полза при хоспитализирани вече пациенти, намалявайки престоя им в болница с няколко дни.

Експерименталното лекарство, наречено "Молнупиравир", може да изпълни важна роля, като помага и на болни, но все още на домашно лечение, като изпълнява същата роля, каквато има "Тамифлу" при грип, твърдят експерти по инфекциозни заболявания.

"Това е вълнуващо и интересно, но не е точно на 100% завършено", каза Карл Дифенбах, директор на отдела по СПИН в Националния институт по алергии и инфекциозни болести, който не участва в изследването. "Това, което трябва да потвърдим, е, че има клинична полза", допълва той. Изследователите дават тласък в търсенето на нови лекарства за Covid-19, за да се подобри ефективността на малкото налични в момента терапии и да се запълнят пропуските в предложенията за лечение. Те също така търсят терапии, които са ефективни срещу новите варианти на коронавирус, които се разпространяват по-бързо.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Марица

Марица

08.03.2021 | 13:54

Реклама на медицински продукти без доказана ефективност и съответно подвеждаща се преследва от закона. Вие на тарикати ли се правите?

Отговори
10 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?