1553
Следвайте ни

Хаос с безплатните лекарства за COVID-19 , няма ги при пациентите

viber icon

Хаос в аптеки и ковид зони, заради безплатната терапия за домашно лечение на COVID-19. Поликлиники и фармацевти чакат указания от касата как да предписват и отпускат медикаментите. Безплатната терапия ще се назначава само от специалистите в ковид зоните. В 8 области на страната обаче такива все още не са разкрити.

На хартия от днес безплатни лекарства за домашно лечение на коронавирус могат да предписват само специалистите от COVID зоните. На практика обаче това все още е невъзможно, предава БНТ.

"За момента не издаваме рецепти за безплатни лекарства и изчакваме да видим по какъв алгоритъм ще работим", каза Татяна Евтимова - управител на 11 ДКЦ.

Безплатните лекарства са част от специалния пакет за ковид зоните, за който поликлиниките трябва да сключат допълнителни споразумения със Здравната каса, твърдят медици.

От НЗОК не отговориха на въпросите ни. А от здравното министерство твърдят, че не са необходими допълнителни инструкции за предписване на безплатните лекарства.

"Тези лекарства могат да се изписват по общия ред, който е както за всички останали лекарства", коментира служебният заместник-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров.

"Но нямаме указания от касата по какъв начин да работи с този списък. Кой ще изписва тези рецепти?", попита магистър фармацевтът Маргарита Грозданова - член на УС на Българския фармацевтичен съюз.

От здравното министерство обясняват, че безплатни лекарства може да изпише само специалистът от ковид зоната, прегледал пациента. Рецептата трябва да е електронна. Личните лекари са недоволни.

"Няма по-добър познавач на пациентите от семейния лекар. Ние си им знаем всички заболявания. Отивайки в тези ковид зони- какви лекарства ще им се разпределят?", коментира общопрактикуващият лекар д-р Виделина Моллова.

От здравното министерство казаха, че личните лекари ще могат да лекуват дистанционно най-леките случаи на коронавирус, а ковид зоните щели да облекчат работата им. В момента обаче в страната са разкрити около 50 ковид зони.

"При положение, че пациентът трябва да пътува с междуградския транспорт, за да отиде до такъв кабинет, се създават условия за заразяване на околните хора", заяви общопрактикуващият лекар д-р Костадин Сотиров.

"Очакваме до 2 седмици страната да бъде покрита на ниво общински центрове, тоест, там, където има някакъв специализиран център, евентуално той да поеме ковид зоните", каза служебният зам.-министър на здравеопазването.

Сред безплатните лекарства, които покрива касата, има кръворазреждащи, кортикостероиди и антибиотици.

"Вероятно ще се появи и е налице лек дефицит на нискомолекулните хепарини. За друг дефицит в момента няма данни да се появи. Предприели сме достатъчно мерки", обясни служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Петров.

Неосигурените нямат право на безплатни лекарства за коронавирус. А хората, преминали през ковид зоните трябва да посетят и личния си лекар, за да си вземат болничен. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?